POTRESNA ISPOVIJEST

Majka djevojčice koju su migranti silovali, pa ubili: "To veče me je pitala da li smije da kasni kući"

Policija je uhapsila tri osobe zbog sumnje da su umiješane u ovaj zločin, a nije isključeno da će biti još hapšenja

A. Ka. / Telegraf.rs

2.7.2021

Nastradala djevojčica. Facebook

Austrijska i evropska javnost i dalje je šokirana brutalnim ubistvom djevojčice L. V. (13), čije tijelo je pronađeno naslonjeno o drvo u Beču. Sumnja se da je djevojčicu ubila grupa migranata, nakon što ju je drogirala i silovala.

Policija je uhapsila tri osobe zbog sumnje da su umiješane u ovaj zločin, a nije isključeno da će biti još hapšenja. Za sada se zna da su privedena dvojica državljana Afganistana starosti 16 i 18 godina. Sinoć je uhapšen treći osumnjičeni, ali više detalja nije saopćeno.


Pronađeno tijelo

Djevojčica, čije tijelo je pronađeno u subotu u 7 sati ujutru, živjela je sa roditeljima u Donjoj Austriji, ali je kobnog dana došla do Beča. Kako njeni roditelji M. P. (40) i H. V. (39), kažu, cijela porodica je nekad živela u Beču prije nego što su se preselili.

- Kada je svekrva oboljela od raka 2009, stalno smo putovali u Beč. Onda smo se tamo i preselili. Naš stan je bio na svega 500 metara od mjesta gdje je nađeno tijelo moje kćerke - kaže majka za Heute.

Ona i suprug rade u zdravstvu, a kaže da su djecu odgajali da budu nezavisna i nenasilna. Za L. V. kaže da je bila "mali buntovnik".

- Bila je naprednija, ali uvijek buntovna. Družila se sa starijima. Sve je radila sa najboljom drugaricom (15) i stalno su bile zajedno. Često je nju vodila u Beč - što je bilo razumljivo - priča majka za medije.

Majka je potvrdila da su istiniti navodi da je L. V. i ranije znala da nestane od kuće.

- Da, tri puta nije došla kući. Odmah smo prijavili policiji - kaže majka i dodaje da su o svemu bile obaviještene nadležne službe, da je dijete bilo jednom smješteno i u krizni centar na nedelju dana, te da je malenoj bilo drago što se vratila kući.

Upitana šta se dogodilo u petak, dan uoči nego što je djevojčica pronađena mrtva, majka kaže da je bila napolju sa najboljom drugaricom i da joj je bilo rečeno da dođe kući do 21 sat.

- Prije nedelju dana smo imale raspravu oko toga kad treba da dolazi kući i ja sam joj rekla da mogu da budem još strožija. To večer se javila na WhatsApp i pitala da li smije da ostane napolju do 22 sata i odobrila sam. Kada se nije pojavila pitala sam je porukom: "Da li dolaziš kući?", a ona mi je odgovorila: "Ne" - kaže majka.

U subotu ujutru su, kaže, saznali da se njena najbolja drugarica vratila kući prije ponoći, ali L. V. još nije bilo.

- Tada smo predali prijavu o nestanku. Popodne sam čitala u medijima o lešu koji je pronađen u Donauštatu, pisalo je da žrtva ima 18 ili više godina. Nije mi ni palo na pamet... - kaže očajna majka.


na dodaje da je L. V. jedan drugar video kraj Dunava oko 2 sata ujutru.

- Kasnije smo tek saznali da je bila kraj Dunava. Drug ju je video oko 2 sata poslije ponoći na kanalu. Sa njom je bio neki mladi stranac, pretpostavljam da je to ovaj mlađi, jer da je bio stariji, taj drug bi sigurno popričao sa njom - kaže M. P.

Da je tijelo pronađeno kraj drveta u Beču pripada njenoj kćerki shvatila je kada je policija objavila detalje o odjeći.

- Odmah sam znala, po duksu, po pantalonama i patikama. Odmah sam zvala policiju i histerično rekla policajcu da uporede fotografije... Onda su došli, davali su mi fotografije, nisam mogla... Tada je potvrđeno - kaže ona.

L. V. imala je sestre i braću, koji su, baš kao i roditelji, u šoku.

- Kćerka ide do škole i gleda u cvijeće koje drugari ostavljaju. Isto rade i na mjestu gdje je nađena. Mlađi sin želi mir i tišinu. Ne možemo još da pričamo o ovome, zato i ne izlazimo iz kuće - kaže M. P.

Podsjetimo, od dvojice privedenih migranata koji se sumnjiče za ubistvo L. V. jedan je od ranije poznat policiji zbog brojnih krivičnih djela. Majka kaže da je besna zbog činjenice da do sada nisu deportovani.

Smrtna presuda

- Zašto je taj bio i dalje u zemlji? Zašto nije deportovan? Moja djevojčica je vjerovala tom mlađem, koji ju je vjerovatno i odveo u stan tog starijeg. Tamo su joj potpisali smrtnu presudu - očajna je majka.

Majka kaže da je sa L. V. pričala o upotrebi narkotika.

- Imale smo iskren i otvoren odnos. Znala sam da ponekad zapali cigaretu i uvijek sam joj govorila da mi prizna ako je probala džoint ili nešto. I uvjerena sam da bi mi rekla. Sigurna sam da moje dijete nije koristilo drogu - kaže majka.

Ona kaže da se još ne zna datum posljednjeg ispraćaja njene djevojčice.

- Ispratit ćemo je u bijelom sanduku, sa bijelim i crvenim cvećem. Biće kremirana, a urnu ćemo zadržati, kako bi uvijek bila sa nama - kaže majka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.