SLUČAJ MEMIĆ

Kakvu će presudu donijeti Vrhovni sud FBiH: U toku ročište Seferovićima za "saobraćajnu nesreću"

Otac nastradalog mladića Muriz Memić pet godina ukazuje na to da nije bilo saobraćajne nesreće i da je njegov sin kritične noći ubijen

Ročištu prisustvuju advokat Feraget i Muriz Memić. M. Haskić

Piše: B. C.

6.7.2021

Pred Vijećem Vrhovnog suda Federacije BiH danas će se održati ročište u predmetu „Dženan Memić“ protiv Ljube i Bekrije Seferovića, kojima je Vrhovni sud ukinuo presudu Kantonalnog suda Sarajevo kojom su oslobođeni krivice za izazivanje saobraćajne nesreće, neukazivanje pomoći i sprečavanje dokazivanja. 

Inače, porodica Memić godinama ukazuje da se u ovom slučaju radi o lažnoj optužnici s podmetnutim dokazima, te da su Seferovići nevini. Optuženi su ovom predmetu već su dva puta oslobođeni krivice, a u presudama je pojašnjeno da ne postoje dokazi da se saobraćajna nesreća dogodila.  

Dženan Memić je stradao 8. februara 2016. godine. Zajedno s njim, u ilidžanskoj Velikoj Aleji bila je djevojka Alisa Mutap, koja je bila direktni očedvidac njegovog povrijeđivanja.  Usljed zadobivenih povreda, mladić je preminuo u KCUS-u sedam dana kasnije. Mutap se tokom istrage pravdala da ima amneziju, a o slučaju do danas ništa nije otkrila. U međuvremenu je Državno tužilaštvo otvorilo istragu o zataškavanju mladićevog ubistva. Uhapšeni su i pritvoreni Alisa i Zijad Mutap, policajci Hasan Dupovac i Josip Barić, te Muamer Ožegovć, uposlenik hotela "Crystal" s kojeg je od kobne noći obrisan snimak s videonadzora. 

Otac nastradalog mladića Muriz Memić pet godina ukazuje na to da nije bilo saobraćajne nesreće i da je njegov sin kritične noći ubijen.


Veliko interesovanje za ročište. M. Haskić

Pretresu u Vrhovnom sudu će prisustvovati advokat Ifet Feraget, koji zastupa porodicu Memić.

Očekuje se da će na današnjem pretresu pročita optužnice Kantonalnog tužilaštva Sarajevo te da Tužilaštvo i odbrana iznesu uvodne riječi. Ranije je za portal „Avaza“ advokat Ifet Feraget izjavio da ne očekuje nove dokaze u ovom predmetu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.