ODBIJENI PRIJEDLOZI

Slučaj Dženan Memić: Pogledajte šta se dešavalo na sjednici Vrhovnog suda Federacije BiH

Naredni pretres je zakazan za 23. juli kada će biti pozvani vještaci Hamza Žujo i Željko Karan

Piše: B. Cerić

6.7.2021

Više od dva sata danas je trajao pretres u Vrhovnom sudu Federacije u predmetu „Dženan Memić“ protiv Ljube i Bekrije Seferovića, kojima je Vrhovni sud ukinuo presudu Kantonalnog suda Sarajevo kojom su oslobođeni krivice za izazivanje saobraćajne nesreće, neukazivanje pomoći i sprečavanje dokazivanja.


Novi pretres je zakazan za 23. juli

Vijeće kojim je predsjedavao sudija Slavko Marić odbilo je zahtjev federalnog tužioca Vlade Marića za saslušanje vještaka saobraćajne struke Ištvana Bodola iz Novog Sada smatrajući ovaj dokaz nepotrebnim. Sudija Marić je objasnio da je „neprimjereno da se sada vodi istraga o tome ko je šta rekao i ko je koga angažirao te je dodao da ako tužilaštvo ima sumnje u pogledu vještaka Bodola neka provede svoju istragu, ali da se Vrhovni sud FBiH time neće baviti.

Vijeće je također odbilo prijedlog tužioca da se u spis uvrsti obavijest Okružnoj javnog tužilaštva Banja Luka o podizanju optužnice protiv čelnih ljudi iz Centra za vještačenje "Zenit" zbog zloupotrebe položaja i krivotvorenja isprava.

Novi pretres je zakazan za 23. juli za kada će biti pozvani vještaci medicinske struke Hamza Žujo i Željko Karan, a stranam je sugerirano da se pripreme i za završne riječi.


Nije trebala biti čitana optužnica

Inače, danas je pročitana optužnica Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, a advokat Rusmir Karkin koji zastupa Seferoviće kazao je da je do sada dokazano da se nije dogodilo krivično djelo na način kako je opisano u optužnici.

Ifet Feraget koji zastupa porodicu Memić, ukazao je da nije trebala biti čitana optužnica, već da je član vijeća sudija izvjestitelj Dragan Ćorlija trebao biti predsjedavajući i pročitati Rješenje kojim je Vrhovni sud FBiH ukinuo drugu osolobađajuću presudu Kantonalnog suda Sarajevo.

Pogledajte na snimku šta se dešavalo danas u sudnici Vrhovnog suda. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.