SVE PATNJE UBIJENE ALME

Život u strahu od nasilnog Eldina Hodžića okončan metkom u potiljak: "Idi sine, sad će mama", ali nikada nije došla

Vrhunac drskosti ubice Eldina Hodžića je telefonski poziv bratu ubijene Alme Kadić, ali na svu sreću taj razgovor je slušala policija koja ga je vrlo brzo pronašla i uhapsila

Admir Aljimi

Specijalci odvode Hodžića nakon saslušanja u sarajevskom tužilaštvu

Foto: Avaz


Pred Sanelom Rondić, sutkinjom za prethodni postupak Kantonalnog suda u Sarajevu danas je održano ročište za određivanje jednomjesečnog pritvora Eldinu Hodžiću zbog brutalnog ubistva svoje supruge Alme Kadić u sarajevskom naselju Boljakov Potok.

Postupajuća tužiteljica Šejla Herceglija ostala je kod svog pisanog prijedloga za određivanje pritvora koji je uputila sudu, dok se Hodžićev branilac Omar Mehmedbašić protivio da se njegovom klijentu odredi pritvor.

Od izvora bliskog istrazi saznali smo niz stravičnih detalja koji su prethodili ubistvu mlade majke iza koje je ostala četvorogodišnja djevojčica. Život u strahu nesretne žene te stalne strepnje za sigurnost njene kćerke okončan je najgorim košmarom po Alminu porodicu, odnosno njenim ubistvom. 

Višegodišnje zlostavljanje

Hodžić je i ranije bio nasilan prema Almi. Dok su živjeli u bračnoj zajednici često ju je fizički maltretirao i koristio je narkotike i odbijao da nađe zaposlenje.

Prema Almi se ponašao agresivno, a kada je postao nasilan prema djetetu odlučila je da ga napusti, ispričao nam je izvor blizak istrazi. Naime, postupak za razvod braka je bio u toku, te je u sve bio uključen i Centar za socijalni rad. Hodžić je prema nezvaničnim informacijama imao pravo da viđa dijete utorkom i četvrtkom, kao i svaki drugi vikend.

Majka nesretne žene imala je dozvolu socijalnog radnika da preuzima i predaje dijete da bi se izbjegli Hodžićevi agresivni nastupi prema bivšoj supruzi.

Kobnog dana Hodžić je doveo dijete u Boljakov Potok, a tom prilikom je kćerku prskao iz pištolja za vodu te ju je krenuo napasti, to je vidjela majka žrtve i krenula da ga spriječi, a on ju je napao udarajući je šakama po glavi i tijelu.

  • Policijske patrole na mjestu zločina

    Policijske patrole na mjestu zločina

    Foto: Avaz


Pored njega je hodnikom prošla nesretna Alma koju je uhvatio za kosu i izvukao iz kuće te je krenuo udarati šakama.

Posljednje što je Alma uradila je da je kazala majci da skloni dijete obraćajući se djevojčici riječima: „Idi sine, sad će mama“, ali nikada nije došla!

U tom momentu je došao i Almin otac koji je pokušao da zaštiti suprugu i kćerku, ali je Hodžić izvukao pištolj i uperio ga prema njemu. Kada se otac sklonio, Hodžić je pištolj usmjerio ka Almi vrišteći: „Sad ću te ubiti, j...m ti familiju“. Potom je ispalio hitac u potiljak nesretne žene.

Ubica je potom krenuo ka svom autombilu Peugeot držeći cijev pištolja prislonjenu na svoju glavu.Vrhunac drskosti počinioca ovog zločina je bio telefonski poziv koji je uputio bratu žrtve te ga je pitao: „Da li je Alma mrtva“ , kada ga je brat pitao zašto ju je ubio on je odgovorio da nije htio to učiniti i da se sve slučajno desilo.

Već presuđivan zbog nasilja u porodici

Razgovor su slušali policajci, a ubica je uhapšen na putu prema svojoj kući u naselju Kotorac. U pretresu njegove kuće, policija je našla veliku količinu oružja.

Inače, protiv Hodžića postoji i presuda Općinskog suda u Sarajevu zbog nasilja u porodici.

Ovakvi slučajevi su opomena bh. društvu da se nasilje u porodici, a naročito nasilje nad ženama ni po koju cijenu ne smije tolerisati, te da se prema ovakvim osobama kaznena politika mora pooštriti da bi se spriječile tragedije poput ove.

NA VRH

Podijeli članak na