PROCESI

Cvitanović u sudnici: Unaprijed sam osuđen i razapet, želim da mi sudi Sud BiH

Optužen za ubistvo osuđenog ratnog zločinca Marka Radića Make koje se dogodilo lani u Mostaru

Detalj iz sudnice danas. M.Smajkić

Piše: M. Smajkić

8.7.2021

Josipu Cvitanoviću (47) optuženom za ubistvo osuđenog ratnog zločinca Marka Radića Make (61), danas, u nastavku glavnog pretresa u Kantonalnom sudu Mostar, nije bilo jasno zbog čega je njegov zahtjev za izuzećem kompletnog Sudskog vijeća kojeg je podnio u prošli četvrtak, odbačen kao neutemeljen.

Cvitanović je, podsjetimo, tražio izuzeće Sudskog vijeća u sastavu Marin Zadrić, kao predsjedavajućeg te Erne Filipović i Zorana Krtalića, jer su mu dva člana potpisivali rješenje o pritvoru.

Nakon što mu je Zadrić, na njegov upit, odgovorio da nema pravo žalbe u vezi toga, Cvitanović se požalio na to da su mu u Kaznenopopravnom zavodu (KPZ) Mostar sinoć dali  terapiju za PTSP u 20 sati, suprotno nalogu vještaka neuropsihijatara te se postavlja pitanje, što je i njegov advokat naveo, je li sposoban pratiti tok pretresa.

Zadrić je kazao kako su date jasne upute KPZ-u da se terapija ne smije davati poslije 20 sati što je u tom slučaju, ocijenio je, ispoštovano.

Cvitanović, koji je spomenuo i to da nema nadimak Cviki,  potom je, u svom obraćanju kazao da se „sud stavio na stranu kriminalne skupine predvođene tužiteljem Željkom Rezom i glavnim tužiteljem Zdenkom Kovačem“.

- Ja sam unaprijed osuđen, neću imati pošteno suđenje, želim da mi sudi Sud BiH i to sam zatražio od VSTV-a i svih institucija - kazao je Cvitanović, nakon čega mu je Zadrić, između ostalog, odgovorio „da je ovaj Sud mjesno i stvarno nadležan“.

No, Cvitanović nije bio zadovoljan odgovorom, pa je ponovio „da je unaprijed osuđen i razapet“.

Na to mu je Zadrić rekao da insinuira, budući da suđenje de facto nije ni počelo te da, zapravo, niko ne zna kakva će sudska odluka biti u konačnici, a nakon čega je proces nastavljen čitanjem optužnice.

Kantonalni sud u Mostaru. M.Smajkić

Prema optužnici, Cvitanović se tereti da je u ulici Brune Bušića, 9.novembra prošle godine hicima iz automatske puške usmrtio Radića u ulazu zgrade u kojoj je oštećeni živio, a nakon što su se prethodno, desetak minuta ranije, njih dvojica verbalno i fizički sukobili.

U uvodnim riječima, tužilac Rezo je kazao da će u cijelosti dokazati kako je Cvitanović počinio krivična djela koja mu se stavljaju na teret, budući da je optužen i za nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

 S druge strane, njegov advokat po službenoj dužnosti, Semir Kajtaz je kazao kako imaju saznanja o tome da optuženi neće imati fer suđenje, a nakon što ga je Zadrić upozorio da se drži zakona, rekao je da će odbrana tokom postupka pokazati kako je došlo do tog nesretnog slučaja.

Cvitanović: Tražio izuzeće Sudskog vijeća. Arhiv

U nastavku procesa je saslušana Hajra Hubana, vještakinja hemijske struke u MUP-u Hercegovačko-neretvanskog kantona. Ona je sačinila nalaz prisutnosti barutnih čestica  tragova izuzetih s lica mjesta i optuženog. Između ostalog kazala je kako je utvrđeno prisustvo po 10 barutnih čestica na obje šake Cvitanovića, odnosno, parafinskoj rukavici.

Dr.Davorin Kozomara, vještak medicinske struke je je svjedočio o ozljedama Cvitanovića dan nakon hapšenja, 10.novembra.

Kazao je da je optuženi imao višestruke prijelome nosa, što je okarakterizirao kao teške tjelesne ozljede, dok je lakšim ocijenio prijelom 9.rebra i nagnječenje lijevog prsišta.

S mjesta zločina lani. Arhiv "Avaza"

U sudnici je prikazan snimak hapšenja Cvitanovića s portala Hercegovina.info na kojem se vidi, kako je to rečeno, kako ga policajac gumenom čizmom udara u predjelu lijeve strane prsišta.

Vještak je kazao da su ti udarci mogli dovesti do prijeloma devetog rebra, a upitan jesu li mogle nastati ranije kazao je da „prijelom rebra dugo boli“.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.