MEGAPROJEKTI

Stalni napadi na direktora KPZ-a Sarajevo Faruka Zubčevića: Kome smeta izgradnja sigurnosnog kompleksa na Igmanu

Antokoruptivnim aktivnostima je obuhvaćeno i ugruntavanje 500 duluma zemlje na planini Igman na Federaciju BiH čime je budžet dobio oko 30 miliona maraka

Izgradnja kompleksa razlog napada na Zubčevića. Avaz

Piše: B. C.

9.7.2021

Svakodnevni su napadi na upravu Kaznenopravnog zavoda Sarajevo i njenog direktora Faruka Zubčevića o čemu govore dezinformacije koje se šire o navodnim sukobima između zatvorenika i uposlenika zatvorske jedinice na Igmanu.

Pojedini udari na direktora KPZ- Sarajevo isključivo se tiču ovog velikog uspjeha u borbi protiv korupcije te izgradnji najmodernije pritvorske jedinice na Igmanu i kompleksa koji će koristiti sve policijske agencije.


Nezakonita dodjela činova i pogodnosti

Strategija borbe protiv korupcije za period 2017- 2021. godine koja je realizirana od strane Kaznenopopravnog zavoda Sarajevo uz kontakt sa policijskim agencijama rezultiralo je saznanjima o flagrantnom kršenju zakona po pitanju dodjele činova i pogodnosti za period od 2015. godine do imonovanja Faruka Zubčevića na mjesto direktora KPZ-a Sarajevo. Sve je započelo smjenom bivšeg direktora nakon bijega Amela Sejfovića i vrlo lošoj sigurnosnoj situaciji u Zavodu.

Rezultat ovih aktvnosti koje su dijelom urađene sa Uredom za borbu protiv korupcije i Federalnom upravom policije su detektovale štetnu posljedicu po budžet FBiH u iznosu koji premašuje 80.000 KM uključujući i stavljanje u promet krivotvorene diplome ekonomskog fakulteta u Sarajevu od strane E. H. čije je suđenje u toku.


Izgled budućeg kompleksa na Igmanu. Avaz

Ta bivša uposlenica KPZ-a Sarajevo, radila je i u Ministarstvu vlade Kantona Sarajevo također s krivotvorenom diplomom. Da postoje elementi organiziranog kriminala, posebno u segmentu prijevremene dodjele činova i zvanja, ne samo da ukazuje segment štetne posljedice, nego su utvrđeni i način i okolnosti pod kojim su određeni činovi dodjeljivani od strane bivšeg rukovodstva KPZ-a Sarajevo.

Antokoruptivnim aktivnostima je obuhvaćeno i ugruntavanje 500 duluma zemlje na planini Igman na Federaciju BiH čime je budžet Federacije dobio oko 30 miliona maraka. Početkom izgradnje zatvora na Igmanu sredstvima Vlade Federacije i potpisivanjem ugovora sa Evropskom unijom, a sve u sklopu antikoruptivnih aktivnosti počinje reforma pravosuđa, što je pohvaljeno od strane domaćih i međunarodnih tijela i institucija koje djeluju i šire.


Izgradnja kompleksa u toku. Avaz

Radi se o megaprojektu koji će svim policijskim agencijama, prije svega FUP-u, MUP-u KS, Sudskoj policiji i SIPA-i dati sasvim dovoljno prostora da na planini Igman dobiju prostor za specijalističko-taktičke i druge potrebe što se smatra velikim uspjehom Ministarstva pravde Federacije i KPZ-a Sarajevo.

Ovo je projekt od krucijalnog značaja za Federaciju i čekao je 30 godina da se realizuje, a za sav taj period naša sredstva iz IPA fondova i drugih institucija Evropske unije su odlazile u neke druge države jer određene interesne grupe nisu dozvolile ili pak nisu bile saglasne da se ovaj region pretvori u sigurnosnu zonu što je jedan veliki uspjeh KPZ-a Sarajevo i Ministarstva pravde Federacije BiH .


Gradnja ne može biti spriječena

Razlog napada na Zubčevića i na zatvor je u tome što se unutar kompleksa nalazi kamenolom sa najkvalitetnijim kamenom koji iz raznih razloga nije korišten u dosadašnjem periodu što u svakom slučaju ovom poduhvatu, pravljenjem sigurnosne zone Igman i rješavanjem prostornog kapaciteta za policijske jedinice, ima veliki značaj.

Napadi na Zubčevića tiču se očito ovog velikog uspjeha i ne mogu spriječiti gradnju sigurnosne zone Igman.

Obratili smo se direktoru KPZ- a Sarajevo Faruku Zubčeviću, ali on nije želio komentirati napade bez odobrenja federalnog ministra pravde.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.