AKCIJA "KRUNA"

SIPA vrši pretres u dvije zaštitarske firme na 18 lokacija u BiH: Porezna utaja u velikim iznosima

Pretresi se vrše u Banja Luci, Prijedoru, Gradiški, Doboju, Bijeljini, Trebinju, Palama, Sarajevu, Brčko Distriktu, Tuzli, Zenici, Mostaru, Vitezu, Livnu, Bihaću, Sanskom Mostu i Kozarcu

Sa pretresa u Banjoj Luci. Srpska.info

B. C.

15.7.2021

Postupajuća tužiteljica Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, nalazi se na terenu u Banja Luci, gdje koordinira rad policijskih djelatnika SIPA, UIO i entitetskih policijskih struktura, u aktivnostima pretresa osumnjičenih za kaznena djela poreznih utaja u velikim iznosima, saopćeno je iz Tužilaštva BiH

U akciji kodnog imena "Kruna" pretresi se vrše na ukupno 18 lokacija, na području više gradova u oba entiteta i Brčko Distriktu BiH, a odnose se na pretrese prostorija i kapaciteta dvije zaštitarske firme. Aktivnosti se provode od ranih jutarnjih sati, a usmjerene su na više pravnih osoba i poslovnica koje su meta ovih aktivnosti.

Pretresi kapaciteta zaštitarskih agencija, vrše se u Banja Luci, Prijedoru, Gradiški, Doboju, Bijeljini, Trebinju, Palama, Sarajevu, Brčko Distriktu, Tuzli, Zenici, Mostaru, Vitezu, Livnu, Bihaću, Sanskom Mostu i Kozarcu.


Preduzeća i osobe osumnjičene u ovom predmetu pod istragom su zbog kaznenog djela porezne utaje ili prijevare iz članka 210. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Prema prikupljenim dokazima, radi se o poreznim utajama, izvršenih putem poslovanja navedenih zaštitarskih agencija, koje su predmet istrage, a radi se o utajama u velikim novčanim iznosima.

S obzirom da su aktivnosti u tijeku, Tužiteljstvo BiH u ovom trenutku ne može dati više informacija za javnost i medije.

Navedene aktivnosti predstavljaju nastavak odlučne borbe protiv kaznenih djela iz oblasti finansijskog kriminala, kojima se nanosi šteta svim građanima BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.