BANJA LUKA

Izrečena presuda Draganu Ševi: Osuđen na 18 godina za ubistvo monaha

Presuda je izrečena nakon što je prihvaćen sporazum o priznanju krivice koji je Ševo sklopio sa Okružnim javnim tužilaštvom

Ševo priznao ubistvo monaha. Avaz

Piše: O. Matavulj

16.7.2021

Dragan Ševo (41) osuđen je u Okružnom sudu u Banjoj luci na 18 godina zatvora zbog teškog ubistva monaha Stefana Ačića, koga je izbo nožem u konaku manastira Glogovac kod Šipova.

Presudu je izrekao predsjednik sudskog vijeća Dragan Uletilović nakon što je prihvaćen sporazum o priznanju krivice koji je Ševo sklopio sa Okružnim javnim tužilaštvom u Banjoj Luci, odričući se prava na suđenje i žalbu.


Ubo ga nožem

Zločin se dogodio 7. decembra prošle godine, a počinjen je iz koristoljublja, budući da je optuženi iz manastira ukrao oko 1.300 KM od priloga vjernika.

U presudi se navodi da je Ševu oko 18.30 časova do manastira dovezao N. P., ne znajući šta je ubica planirao. Ševo je monaha odranije poznavao i želio je da od njega posudi novac za kiriju. Stefan ga je domaćinski dočekao, servirao mu posnu večeru. Kada je Ševo zatražio pozajmicu, monah je odgovorio da mu on ne smije davati novac od priloga.

Za stolom, za kojim su sjedili, nalazila se kesa s novcem. Ševo je u jednom trenutku ustao do stola i otišao do kuhinje, iza leđa monahu. Kako bi se dokopao novca iz džepa je izvadio preklopni nož, sa oštricom dugačkom osam centimetara. I monah je krenuo da ustaje i Ševo ga je dva puta snažno ubo nožem u desnu stranu grudnog koša, probivši grudnu kost.



Živio kao beskućnik

Sa stola je uzeo kesu u kojoj se nalazilo 566 KM, 59 evra, 37 kuna i 10 dinara. Od ranjenog monaha zahtjevao je još novca, pa su otišli u sobu na spratu konaka. Tu je ukrao još 510 KM i 110 evra. Ubica je zatim pobjegao, a monaha je zaključao u sobi i odnio ključ. Usljed masivnog iskrvarenja monah Stefan je preminuo u 20.15 časova. Prethodno je uspio pozvati drugog monaha, koji se nalazio u Šipovu, i rekao mu da ga je "Dragan ubo nožem", što je pomoglo u otkrivanju ubice. Ševo se dva dana krio u motelu "Nana" u Banjoj Luci gde je lociran i uhapšen. Prilikom hapšenja je sam sebe ubo nožem u grudi, ali se nije radilo o teškoj povredi.

Nakon priznanja krivice Dragan Ševo je u sudnici izjavio saučešće porodici ubijenog monaha, navodeći da se kaje.

- Ne mogu vratiti vrijeme. Da mogu, to bih ispravio. Ali učinjeno je to što je učinjeno i iskreno žalim zbog svega - rekao je Ševo, koji je praktično beskućnik i nema adresu prebivališta zbog čega se nije protivio produženju pritvora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.