KRIMINAL

Detalji pronalaska 18 kilograma kokaina među bananama u prodavnici: Drogu otkrila prodavačica

Pronađeno je 16 paketa

Policija oduzela drogu. Ilustracija

A. Ka. / Index.hr

20.7.2021

Osamnaest kilograma kokaina, koji je bio skriven među kutijama banana u prodavnici u Pločama, pronašla je radnica trgovine koja je odmah pozvala policiju, piše Index.hr.

Među Pločanima se nagađa o tome kako je kokain došao u trgovinu, ali zasad nema dokaza da je povezan s nedavnim rekordnim zapljenama kokaina iz Ekvadora koji je stizao u luku Ploče gdje je i zaplijenjen.

U poslijepodnevnim satima oglasila se policija. Potvrdili su raniju informaciju da je pronađeno 18 kilograma kokaina

- Jutros oko sedam sati Policijska uprava dubrovačko-neretvanska zaprimila dojavu jednog trgovačkog lanca u Pločama o pronalasku sumnjive materije među paketima u kojima su se nalazile banane. Policijski službenici izašli su na mjesto dojave te su preliminarnim vještačenjem utvrdili da se radi o kokainu. Pronađeno je 16 paketa u kojima je bruto mjerenjem izvagano 18,2 kilograma kokaina. Policijski službenici izuzeli su pronađeni kokain te započeli s provođenjem kriminalističkog istraživanja - stoji u saopćenju policije.

Ovo otkriće, kako je zasad poznato, nema veze s događajem od prije nekoliko mjeseci kad je u luki Ploče među bananama pronađeno 56 kilograma kokaina.


USKOK je, nakon provedene istrage, prije nekoliko dana pred splitskim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv Olivera Čokare (47), Anđela Oršulića (35) i Gorana Bebića (41) zbog krijumčarenja 56 kilograma kokaina iz Ekvadora preko luke Ploče.

Tužiteljstvo je, ne navodeći identitete optuženih, objavilo da se Čokara, Oršulić i Bebić terete da su se od marta 2020. do 6. marta ove godine povezali s nepoznatom osobom iz Ekvadora te jednim kupcem radi krijumčarenja kokaina iz Ekvadora i njegove daljnje preprodaje u Hrvatskoj. USKOK je precizirao da je Čokara sa za sada nepoznatom osobom dogovorio kupoprodaju i preuzimanje kokaina, koji je nepoznata osoba iz Ekvadora, sukladno narudžbi, sakrila u rashladnom dijelu kontejnera u kojem je jedna firma preko luke Ploče iz Ekvadora uvezla banane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.