FUP i TUŽILAŠTVO KS

U nastavku akcije "Aperkat" uhapšene još tri osobe: Oduzeto oružje i municija

Ovom istragom su obuhvaćene i aktivnosti na dokumentovanju krivičnog djela ubistvo u pokušaju

A. J.

U nastavku operativno taktičke akcije kodnog naziva "Aperkat" policijski službenici Federalne uprave policije (FUP) danas su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, ponovo provodili aktivnosti na dokumentovanju osoba vezano za krivična djela organiziranog kriminala, nevlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, nedozvoljene trgovine, krivotvorenja isprava i neovlaštenog držanja oružja ili eksplozivnih materija.

Ovom istragom su obuhvaćene i aktivnosti na dokumentovanju krivičnog djela ubistvo u pokušaju.

- U sklopu navedenih aktivnosti, a na osnovu Naredbe Kantonalnog suda u Sarajevu izvršeni su pretresi stambenih objekata koje koriste osumnjičeni na četiri lokacije na području Kantona Sarajevo, te je lišeno slobode tri lica iz Sarajeva inicijala F. Š. (1977.), O. H. (1990.) i S. Z. (1997.). Prilikom pretresa pronađeno je i privremeno oduzeto oružje, municija, te drugi predmeti koji će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku - saopćeno je iz FUP-a.

Uhapšeni će nakon kriminalističke obrade u Federalnoj upravi policije u zakonskom roku biti predati na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu KS uz Izvještaj o izvršenim krivičnim djelima.

Iz FUP-a podsjećaju da je u sklopu ove višemjesečne istrage ranije uhapšeno još 11 osoba iz Sarajeva kod kojih su prilikom pretresa pronađeni i oduzeti određena količina droge, drobilica, sredstva za pakovanje i vaganje, mobilni telefonski aparati i sim kartice, oružje, municija, te drugi predmeti koji potiču ili dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelima.

- Također, u sklopu ove istrage policijski službenici Federalne uprave policije su u ranijem periodu na području Kantona Sarajevo, lišili slobode 10 lica kod kojih je prilikom pretresa pronađena opojna droga koju su isti kupili od strane osumnjičenih, te se istim stavlja na teret krivično djelo „Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga“ iz člana 239. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine - saopćeno je iz FUP-a.

Više o:

FUP Akcija Aperkat
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na