SLUČAJ DŽENAN MEMIĆ

Ifet Feraget za "Avaz" uoči ročišta u Vrhovnom sudu FBiH: Vještaci neće reći ništa novo, očekujem da bi sutra mogla biti izrečena i presuda

U ovom predmetu je sumnjivo sve od samog početka, sve je zasnovano na lažnim tragovima, na lažnim nalazima, kaže Feraget

Feraget: Ubijeđen sam da će odluka biti oslobađajuća. Avaz

Piše: B. Cerić

22.7.2021

U Vrhovnom sudu Federacije BiH za sutra je zakazano drugo ročište u predmetu koji se vodi protiv Ljube i Bekrije Seferovića u slučaju smrti Dženana Memića.

Kantonalni sud u Sarajevu donio je dvije oslobađajuće presude jer smatra da nema dovoljno dokaza koji upućuju da se u noći 8. februara 2016. godine dogodila saobraćajna nesreća u Velikoj aleji, kao i da povrede na Memiću ne odgovaraju onima iz saobraćajne nesreće odnosno kada vozilo udari pješaka.


Sve je sumnjivo

Planirano je saslušanje dvojice vještaka sudske medicine, dr. Hamze Žuje i dr. Željka Karana, koji su vještačili povrede stradalog Dženana Memića.

Advokat Ifet Feraget koji zastupa porodicu Memić u izjavi za portal „Avaza“ uoči sutrašnjeg pretresa dao je komentar o ovom predmetu.

- Očekujem ono što sam više puta najavio i sudska praksa i Zakon kaže da sud mora osloboditi svakoga ne samo kad je uvjeren u njegovu nevinost nego i u onim situacijama kada Sud nije uvjeren ni u krivicu ni u nevinost, dakle kad postoji sumnja. U ovom predmetu je sumnjivo sve od samog početka, sve je zasnovano na lažnim tragovinma, na lažnim nalazima. 

Više puta sam rekao da je nečasna i uloga Vrhovnog suda što je prihvatio mogućnost da ukine presudu iako je u dovoljnoj mjeri obraloženo zbog čega je primjenjen princip „in dubio pro reo“, dakle u sumnji Sud uvijek ide u korist onoga ko je optužen, a ovdje je sumnjivo apsolutno sve od samog početka, dakle to je moj jedini komentar. Siguran sam i ubijeđen da će Vrhovni sud izreći oslobađajuću presudu. Drugačija bi odluka bila skandalozna, a skandala u ovom predmetu je bilo dovoljno - kaže Feraget.


Detalj s prvog ročišta u Vrhovnom sudu FBiH. Avaz

Advokat je uvjeren da bi sutra mogla biti izrečena i presuda nakon saslušanja dvojice vještaka i iznošenja završnih riječi.

- Forma pred drugostepenim sudom bi trebala biti drugačija u odnosu na pretres pred prvostepenim sudom, čak je predsjednik vijeća rekao da se slaže samnom, ali to oni vide na drugačiji način, tako da ne treba izvoditi sve dokaze, nego samo ova dva dokaza. 

Dakle odbijeni su dokazi Tužilaštva , a odbrana nema novih svjedoka. Sud je naložio da se saslušaju dva vještaka, Žujo i Karan i nakon toga idu i završne riječi, ako ne budu previše duge, a ne bi trebale biti, tako da je moguće da bude izrečena i odluka. Dakle što se mene tiče ja tu mirno spavam. Ja sam to rekao i prvi put kad je ukinuta prvostepena presuda i drugi put i rekao sam da ne postoji na planeti Sud koji bi mogao donijeti drugačuju odluku jer ovo je sramotno šta se dešava u slučaju Dženan Memić . To je sramota za pravosuđe od koje se nikada ne mogu oprati - ističe Feraget.


Vještaci ranije svoje rekli

On smatra da vještaci sutra ne mogu reći ništa novo.

- Žujo je bio jasan, mehaničko oruđe, moguće da je kolac. Karan je rekao moguće da je lopata. To moguće za nas pravnike znači „in dubio pro reo“. Prema tome šta ćeš se baviti onda sa hiljadu detalja ako nemaš van razumne sumnje da ga je neko udario kombijem-zaključuje Feraget.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.