VRHOVNI SUD FBIH

Video / Muriz Memić se obratio na ročištu: Samo budala kao tužilac Vlado Mišković ne odustaje

Osim saslušanja vještaka, završne riječi su iznijeli Tužilaštvo i odbrana

Piše: Borka Cerić

23.7.2021

Vijeće Vrhovnog suda FBiH, sudije Dragan Čorlija, Emir Neradin i Slavko Marić u utorak 27. jula objavit će končanu odluku u predmetu protiv Ljube i Bekrije Seferovića u slučaju smrti Dženana Memića.

Na današnjem pretresu vještaci sudske medicine dr. Hamza Žujo i dr. Željko Karan dali su identične odgovore na pitanja sudija Slavka Marića i Dragana Čorlije.

Tužilac analizirao dokaze

Sudija Slavko Marić je pitao vještaka Žuju koji dio glave Dženana Memića je bio u dodiru sa tupim mehaničkim oruđem.

Vještak Žujo je kazao da su povrede kod Dženana Memića u sljepoočno tjemenom dijelu glave s lijeve strane, te da on nije našao povrede na potiljačnom dijelu koji nije bio u kontaktu s predmetom.

I vještaku Željki Karanu je pročitan činjenični opis optužnice u kojem se navodi “da je usljed brzine 45 kilometara na sat, glava Dženana Memića lijevim potiljačnim dijelom ostvarila kontakt sa ramom prednjeg vjetrobranskog stakla i rama vozila nakon što je glava oštećenog inercijom zamahnuta prema nazad”.

- Ne bih rekao potiljačnom jer tamo nema povreda – kazao je Karan, na šta je uslijedilo pitanje je li moguća pomenuta povreda, na šta je Karan odgovorio kratko “potiljkom ne”.

U završnoj riječi federalni tužilac Vlado Mišković je zatražio da se Ljubo i Bekrija Seferović proglase krivim za krivično djelo za koje su optuženi i kazne po Zakonu. Mišković je analizirao pojedine izjave vještaka i svjedoka u prilog tezi Tužilaštva da je Dženana Memića i Alisu Mutap 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji kombijem T4 udario Ljubo Seferović nanijevši mladiću smrtonosne povrede.

Mišković je naglasio i da je Ljubo Seferović tri puta priznao izvršenje krivičnog djela. Sudu se obratio Muriz Memić, otac Dženana Memića.


Samo priznanje ne znači ništa

- Cijenim ovaj sud. Nije moja želja da je Dženan ubijen, ali nije ga ni udarilo auto. Ja ću nešto reći i neka me sud kazni, ali svi možemo pogriješiti u životu, samo budala kao Vlado Mišković ne odustaje - kazao je Memić na šta ga je sudija Marić ukorio.

Advokat Ifet Feraget iznio je svoju završnu riječ ističući kako Sud mora donijeti oslobađajuću presudu kad nije uvjeren u krivicu optuženih. On je kazao da samo priznanje ne znači ništa ako nije potkrijepljeno ostalim dokazima.

Advokat je kazao da nema dokaza da je Alisa Mutap imala potres mozga kao ni amneziju jer se svega sjećala do trenutka događaja i davala podatke policiji. Feraget je također ukazao da ne postoji nijedan dokaz u spisu koji potvrđuje da je Ljubo Seferović konzumirao alkohol.

Advokat Rusmir Karkin koji zastupa Ljubu i Bekriji Seferovića zatražio je, jedino moguću, oslobađajuću presudu.

- Tužilac kaže da je priznanje mog klijenta bez prijetnje. Do Ljubinog priznanja je došlo uz veliku upotrebu sile i upotrebu vatrenog oružja. Prijetilo mu se i to se faktički ostvarilo. Bio je u pritvoru 2 i po godine. Sve to vrijeme Ljubo nije znao šta se dešava sa njegovom porodicom. Njegova supruga je čak rekla da su šipkama izudarali Dženana Memića. Istraga je bila manjkava i to je sad evidentno. Jedina nesporna činjenica je da je Dženan Memić rahmetli - kazao je Karkin.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.