KRIMINAL

Uhapšen Srbijanac sa tonom kokaina u jedrilici: Zaplijenjena roba vrijedna 100 miliona dolara

Paketi kokaina koje su agenti španske policije izvukli iz unutrašnjosti skupocijene jedrilice imali su više različitih oznaka, a bili su upakovani u celofane različitih boja

Policajci su čamcima presreli jedrilicu, koja je odvučena do Gran Kanarije. Agencije

A. Ka. / Telegraf.rs

28.7.2021

Državljavnin Srbije uhapšen je na Atlantiku, u blizini Azorskih ostrva, sa tonom kokaina na jedrilici, kojom su učestvovali u regati. Osim Srbijancu, lisice su stavljene i Hrvatu i Belgijancu.

Kako prenosi portal Opinion de Malaga, sumnja se da je britanski narko-kartel angažovao trojicu iskusnih skipera da prevezu drogu jedrilicom,Srbija vrijednom čak 100 miliona eura, a kokain je bio sakriven u unutašnjosti broda u posebno napravljenim bunkerima.

Do hapšenja je došlo u noći između 25. i 26. juna, na oko 100 kliometara od Azorskih ostrva.

- Droga je zaplijenjena kod Azorskih ostrva, a utvrđeno je da je grupa angažovala državljane Srbije, Hrvatske i Belgije koji su bili vješti u prelaženju okeana i koji su to već više puta radili. Reč je o ljudima koje je policija ranije istraživala i držala na oku - navode španski mediji.

Policajci su čamcima presreli jedrilicu, koja je odvučena do Gran Kanarije.

- Agenti su više od dva sata pretraživali jedrilicu kako bi našli gdje je sakriven kokain, a uhapšeni su bili izuzetno mirni, jer su bili uvjereni da istražitelji ne mogu da pronađu pakete sa drogom - prenjeli su španski medij.

Kako se navodi, policija je u duplom dnu jedrilice pronašla 1.018 paketa kokaina koji je bio spakovan u vreće od po kilogram.

Procjenjena vrijednost zaplijenjenog kokaina je u Španiji 40 miliona eura, dok bi u Velikoj Britaniji, za čije tržište je navodno spreman, dostigao vrijednost preko 100 miliona eura.

- Šverceri su planirali drogu da prodaju "na kilo". Zanimljivo je da su imali potpuno nov i kreadivan modus operandi - iznajmljivali su plovila koja su i ranije učestvovala u regatama, prijavljivali ih za regate i tako se "švercovali" sa takmičarima i običnim građanstvom.

Istraga je pokazala da je ova jedrilica bila prijavljena za poznatu turu još u januaru, te da su krenuli iz Lanzarotea, a završili na Martiniku i Malim Antilima, te da im je to sve vrijeme bio alibi za prelazak Antantika u kružnoj ruti - piše Opinion de Malaga i dodaje da je kokain trebalo da stigne u špansku luku u Kosta de Solu.

Paketi kokaina koje su agenti španske policije izvukli iz unutrašnjosti skupocijene jedrilice imali su više različitih oznaka, a bili su upakovani u celofane različitih boja.

- Na nekima od njih pisalo je "kapo", a na drugima su bile slike aviona i "ferarija" - prenose španski mediji.

Ovom operacijom Nacionalna policija i Poreska agencija uspeli su da razbiju drugu po redu kriminalnu organizaciju u provinciji Malaga za manje od tri nedjelje. Prethodni je kulminirao ukrcavanjem na jedrilicu u kojoj je također zaplijenjeno skoro 1.000 kilograma kokaina.


Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.