BANJA LUKA

Podignuta optužnica protiv sudije Osnovnog suda u Banjoj Luci

Nebojša Pejović se tereti za krivična djela povreda zakona od sudije ili javnog tužioca i trgovina utjecajem

Nebojša Pejović. Agencije

A. Ka. / Nezavisne

3.8.2021

Okružno javno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Nebojše Pejovića, sudije Osnovnog suda u Banja Luci, zbog krivičnih djela povreda zakona od sudije ili javnog tužioca i trgovina utjecajem.

Optužnicom je predloženo i da se osumnjičenom izrekne mjera zabrane vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti.


Imovinska korist

Optužnica Pejovića tereti da je 31. decembra 2019. godine, kao sudija Osnovnog suda u Banjaluci, u izvršnom postupku pred tim sudom, na ročištu radi prodaje nekretnina koje su bile predmet izvršenja, od kojih četiri stana u Banja Luci i jedan poslovni prostor, te vikend kuća sa dvorištem u banjalučkom naselju Ivanjska, a u namjeri da ponuđaču advokatu S. V. pribavi imovinsku korist na štetu tražioca izvršenja i izvršenika, spriječio ostala četiri ponuđača da učestvuju u javnom nadmetanju sa obrazloženjem da isti nisu uplatili obezbjeđenje za sve nekretnine koje se prodaju, iako su isti uplatili maksimalni iznos obezbjeđenja od 10.000 KM za učešće u javnom nadmetanju.

- Nakon otvaranja javnog nadmetanja osumnjičeni je ponudio na prodaju zajedno sve navedene nekretnine za ukupan iznos od 283.400 KM odnosno za jednu polovinu njihove procijenjene vrijednosti u izvršnom postupku, ne dozvoljavajući tom prilikom pojedinačnu prodaju nekretnina i uključivanje u nadmetanje ostalih ponuđača, te utvrdio da samo ponuđač advokat S.V. ispunjava uslove za učešće na nadmetanju i nakon što je isti prihvatio punuđeni ukupni iznos za sve navedene nepokretnosti, osumnjičeni je donio nezakonitu odluku - zaključak kojim se predmetne nekretnine prodaju navedenom ponuđaču za 283.400 KM odnosno za polovinu njihove procijenjene vrijednosti, utičući svojim postupanjem na umanjenje iznosa za prodaju predmetnih nepokretnosti - navodi se u optužnici.

Garantovao zaštitu

U optužnici se dodaje se osumnjičeni tereti i da je od oštećenog S. H. zatražio, a 21. aprila ove godine i primio novčani iznos od 1.000 evra, kako bi koristeći svoj uticaj sudije, garantovao zaštitu i povoljan ishod postupka za privredno društvo u vlasništvu oštećenog u sudskim postupcima koji mogu proizaći nakon što je Okružni privredni sud u Banja Luci donio zaključak koji ne ide u prilog ovom privrednom društvu, a odnosi se na zahtjev za upis u sudski registar.

Optužnica je proslijeđena sudiji za prethodno saslušanje Okružnog suda u Banja Luci na potvrđivanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.