AKCIJA MUP-A RS

Uhapšeni i saradnici odbjeglog pripadnika "kavačkog klana"

Nakon kriminalističke obrade svi osumnjičeni će biti predati u nadležnost Tužilaštva BiH u Sarajevu

Policija privela i saradnike. Ilustracija

Piše: O. Matavulj

4.8.2021

Nekadašnji policajac Dalibor Ćurlik i Ljuban Poletan uhapšeni su u akciji pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, zajedno sa pripadnikom „kavačkog klana“ Almirom Jahovićem, kojem su pružali logističku podršku.

Kako je potvrđeno u MUP RS svi se terete da su počinili krivična djela organizovanog kriminala u vezi sa falsifikovanjem isprave i navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja. To se odnosi na lažne dokumente koje su Ćurlik i Poletan podigli u ime Jahovića, a potom mu ih odnijeli na parking u blizini Ferhadije kada su i uhapšeni.

- Radilo se o dobro pripremljenoj akciji jer su istražioci ranije uspjeli da utvrde Jahovićev lažni identitet. On je, pod drugim imenom, podnio zahtjev za izdavanje dokumenat i za podizanje ovlastio drugu osobu - kaže izvor iz policije.

Pojašnjava da je Ćurlik bio osoba koja je podigla dokumente u CIPS-u u Banjoj Luci.

- On je dokumente na lažno ime predao Poletanu, koji ih je odnio Jahoviću. Od trenutka podizanja istražioci su pratili saradnike koji su ih odveli direktno do Jahovića - kaže izvor blizak istrazi.

Nakon kriminalističke obrade svi osumnjičeni će biti predati u nadležnost Tužilaštva BiH u Sarajevu.

Inače, za Jahovićem je crnogorsko pravosuđe raspisalo crvenu poternicu zbog sumnje da je počinio krivična dela osnivanje kriminalne organizacije, pokušaj ubistva i nezakonito držanje vatrenog oružja i eksplozivnih naprava.

Poletan i Ćurlik također imaju policijske dosijee i više puta su hapšeni i privođeni. Poletan se dovodio u vezu sa banjalučkom automafijom, odnosno falsifikovanjem dokumenata za kradena vozila, te prevarama i drugim krivičnim delima. Ćurlik je 2015. godine "izbačen" iz policije nakon što je uhapšen u akciji "Sjever" zbog sumnje da je bio dio kriminalne grupe koja se bavila trgovinom oružja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.