NAKON DVIJE GODINE

Podignuta optužnica protiv policajaca koji su pretukli i uhapsili Brunu Batinića

Sve se odigralo skupu „Pravda za Davida“

Protivpravno uhapsili Batinića. BN

A. Ka.

6.8.2021

Okružno javno tužilaštvo Banja Luka podiglo je optužnicu protiv osumnjičenih komandira PS-Centar Vladana Šikuljaka i pomoćnika komandira PS-Centar Miše Volfa zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja.

Optužnica je podignuta i protiv osumnjičenih Dejana Novića i Enisa Mušanovića zbog krivičnog djela povreda ljudskog dostojanstva zloupotrebom službenog položaja ili ovlaštenja i protivpravno lišenje slobode.

Krivična djela su počinili na šteti Brune Batinića, državljanin Švedske, koji je brutalno uhapšen zbog prisustva skupu „Pravda za Davida“.

- Osumnjičeni su 20. juna 2019.godine, oko 19.40 sati u Banja Luci, u ulici Bana Milosavljevića, kao službene osobe prekoračenjem granica svog službenog ovlaštenja i neizvršavanjem svoje službene dužnosti teže povrijedili prava drugog odnosno, zloupotrebom svojih ovlašćenja prema drugom postupili na način kojim se vrijeđa ljudsko dostojanstvo i drugog protivpravno zatvorili - naveli su iz OJT Banja Luka.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje sudiji za prethodno saslušanje Osnovnog suda u Banja Luci.

Batinić je zadobio povrede vrata i hematome na glavi. Izjavio je i kako su ga tukli u automobilu i policijskoj stanici. Iz policije su tada negirali da su prekoračili ovlaštenja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.