OKRUŽNI SUD U DOBOJU

Mladić branio majku, pa ubio rođaka: Jovan Aleksić iz Teslića osuđen na 18 mjeseci zatvora

Aleksić je osuđen za nanošenje teške tjelesne povrede sa smrtnom posljedicom

S ranijeg privođenja Jovana Aleskića. Glas Srpske

A. Ka. / Glas Srpske

10.8.2021

Jovan Aleksić (22) iz Blatnice kod Teslića osuđen je u dobojskom Okružnom sudu na godinu i po zatvora, jer je tokom svađe nogom udario i usmrtio rođaka Stanimira Lazića (37).

Aleksić je osuđen za nanošenje teške tjelesne povrede sa smrtnom posljedicom. U presudi se navodi da je krivično djelo počinio na mah u stanju bitno smanjene uračunljivosti i jake razdraženosti, u koju je doveden bez svoje krivice napadom Lazića na njegovu majku Milicu, piše Glas Srpske.

Prepirka i sukob

Prema presudi, obračun rođaka se desio 20. jula 2020. oko 22 časa u Blatnici. Tog dana Aleksić i Lazić, koji je bio pijan, došli su kod rođaka A. L. u Blatnicu. Njih dvojica su se tada posvađali oko donacije za izgradnju kuće, pa ih je rođak A. L. razdvojio i rekao da izađu napolje, da se ne tuku u njegovoj kući.

Kako se navodi u presudi, po izlasku napolje nastavili su prepirku i sukob u koji se umiješala i Aleksićeva majka Milica.

– Ona je stala ispred Lazića i rekla mu: „Šta ti misliš, da se mi tebe bojimo?“ On je tada planuo i rekao joj: „Nemoj da me provociraš i izazivaš“, te je uhvatio za vrat. Aleksić mu je tada kazao: „Ne diraj mi mater, nemoj da je udaraš, skini ruke sa vrata“, što je Lazić i učinio, ali je zatim Milici udario dva šamara, a ona mu je uzvratila i udarila ga drškom metle – navodi se u optužnici.

Dodaje se da je to sve kod Aleksića izazvalo strah jakog intenziteta egzistencijalne ugroženosti za sebe i majku. Ističe se da je to kod njega dovelo i do jake razdražljivosti i duševne poremećenosti prolaznog tipa pa je u takvom stanju nogom udario Lazića u glavu i vrat, usljed čega je on pao i udario glavom o tlo. Lazić je od udarca i pada zadobio teške povrede glave u vidu otoka mozga, krvarenja i pritiska na vitalne moždane centre, od čega je preminuo šest dana kasnije, 26. jula, u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

Presuda Aleksiću je nepravosnažna i na nju odbrana i tužilaštvo imaju pravo žalbe.


Građanska parnica

Jovan Aleksić je uhapšen nakon što je Stanimir Lazić podlegao u bolnici. U pritvoru je proveo dva dana, da bi ubrzo bio pušten da se brani sa slobode. Vrijeme provedeno u pritvoru uračunato mu je u kaznu. Presudom je obavezan da plati troškove postupka, dok je porodica ubijenog Lazića sa zahtjevom za nadoknadu štete upućena na građansku parnicu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.