STRAVIČAN ZLOČIN

Okončan dokazni postupak svirepoj grupi: Snimali mučenje i ubistvo Edina Zejćirovića

Završnu riječ u ovom slučaju Tužilaštvo Brčko distrikta BiH iznijet će 27. avgusta, a odbrana tri dana kasnije

Zejćirović: Svirepo ubijen. Avaz

Ad. A.

16.8.2021

Pred Osnovnim sudom Brčko distrikta BiH okončan je dokazni postupak na suđenju Suanu Haliloviću, Samidu Šabanoviću, Nihadu Hukiću i Suvadu Djedoviću, optuženima za otmicu i svirepo ubistvo Edina Zejćirovića, mladića iz Brčkog.

Optuženi su snimali zločin, a užasni video dospio je u ruke policajaca.

Maratonsko suđenje

Završnu riječ u ovom slučaju Tužilaštvo Brčko distrikta BiH iznijet će 27. avgusta, a odbrana tri dana kasnije. Na prijedlog Tužiteljstva, sud je optuženima ponovo produžio pritvor za dva mjeseca saopćili su iz Tužilaštva Brčko Distrikta.

Prošle godine tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv Halilovića, Šabanovića, Hukića i Djedovića optuživši ih da su 2019. godine, po prethodnom dogovoru, a nakon što ih je prvooptuženi okupio, oteli i potom do smrti pretukli i mučili Edina Zejćirovića.

Tokom šestomjesečne istrage, tužilaštvo je prikupilo, a zatim uz optužnicu sudu dostavilo blizu tri stotine dokaza, čije je izvođenje okončano prošle godine.

Od tada su pred Osnovnim sudom izvođeni dokazi odbrane, a dokazni postupak završen je na posljednjem ročištu za glavni pretres nakon čega je u ovom predmetu zakazano iznošenje završnih riječi.

Visoke kazne

Od početka postupka optuženi se nalaze pritvoru, koji im je određen odmah po hapšenju, imajući u vidu kaznena djela za koja se terete, a koja su posebno teška s obzirom na način izvršenja i posljedice.

Optuženima se, prema Krivičnom zakonu Distrikta, sudi za krivično djelo otmice počinjeno u sastavu grupe, propisanom kaznom zatvora od jedne do deset godina, te za krivično djelo ubistvo na svirep i okrutan način.

Za svirepo ubistvo zaprijećena je kazna zatvora od najmanje deset godina ili kazna dugotrajnog zatvora, koja se može izreći svima osim Šabanoviću, a koji u vrijeme izvršenja krivičnih djela nije imao navršenih dvadeset i jednu godinu života, navodi se u saopćenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.