SUD BIH

Darku Elezu određen pritvor u trajanju od tri godine

Odbrana najavila žalbu Apelacionom vijeću

M. Aš. - B. C.

Darko Elez izručen iz Srbije

Foto: Avaz


Sud BiH prihvatio je prijedlog Tužilaštva BiH te donio rješenje kojim je Darku Elezu određen pritvor u trajanju od tri godine zbog krivičnih djela za koje ga tereti u predmetu „Lutka“.

Tužilac Dubravko Čampara utvrdio je na jučer na ročištu u Sudu BiH da, nakon što je MUP Republike Srbije donio rješenje kojim se Elezu oduzima državljanstvo, više ne postoje nikakve prepreke da mu se sudi u sklopu predmeta „Lutka“.

Jedan od Elezovih branilaca, advokat Senad Kreho za "Avaz" je izjavio da će podnijeti žalbu Apelacionom vijeću na ovo rješenje.

- Čuo sam se s advokatom Goranom Dragovićem, nema sumnje da ćemo podnijeti žalbu. U rješenju se uopće nije ulazilo u međunarodni ugovor sa Srbijom. To rješenje ne sadrži ni osnov ugovora Višeg suda u Beogradu, ministra pravde i Bosne i Hercegovine. Sve je izbjegnuto ono što ide u prilog Darku Elezu. Ide žalba Apelacionom vijeću i nakon toga apelacija Ustavnom sudu BiH- kazao je Kreho. 

Advokat napominje da je 2015. godine Ministarstvo pravde BiH predalo zahtjev Srbiji da preuzme gonjenje i potvrđenu optužnicu u predmetu "Lutka" za Darka Eleza.

- Beograd je odbio da preuzme optužnicu jer smatra da prikupljeni dokazi nisu u skladu s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima- rekao je Kreho.  

Više o temi Darko Elez

NA VRH

Podijeli članak na