ODBIJENA OPTUŽNICA

Odbrana dokazala da Omer Tokalić nije utajio pola miliona maraka poreza

Nalaz vještaka ekonomske struke kojeg je angažirala odbrana utvrdio je da Tokalić nije utajio nijednu marku, a Tužilaštvo je odustalo od optužbe, kaže advokat Rusmir Karkin

Karkin: Tužilaštvo prihvatilo nalaz odbrane. Arhiva

Piše: B. Cerić

22.8.2021

Sud Bosne i Hercegovine odbacio je optužnicu koja je Omera Tokalića teretila za prevaru i poreznu utaju više od pola miliona maraka poreza.

Tokalić je bio optužen da od 2012. do 2016. godine, kao osnivač i ovlaštena osoba firme „K&B Export-Import Busovača“, nije obračunao porez na dodatnu vrijednost u ukupnom iznosu od 525.215 KM te da je za navedeni iznos oštećen budžet BiH.

Sarajevski advokat Rusmir Karkin preuzeo je ovaj predmet nakon što je protiv Tokalića podignuta optužnica 28. avgusta prošle godine.


Suprotan zaključak

- Tužilaštvo je protiv njega ponudilo, kao glavni dokaz, nalaz vještaka finansijske struke. Odbrana je, koristeći stručno znanje saradnika ove kancelarije, vještaka ekonomske struke, izvršila kontrolu tog nalaza i došli smo do saznanja da je urađen na potpuno pogrešan način, koji ne obuhvata sve elemente koje je trebao taj nalaz da ima i nije uzeo u obzir dijelove iskaza u tom momentu osumnjičenog Tokalića - kaže advokat Karkin.

On je dodao da je vještak odbrane došao do dijametralno suprotnog zaključka, odnosno da Tokalić ustvari nije utajio nijednu marku te da je eventualno jedino moglo doći do manjka oko 3.000 KM, što je ustvari osnov za pokretanje prekršajnog, a ne krivičnog postupka.


Određene predrasude

- Nakon što je počeo postupak, kad je na red došla odbrana da izvodi svoje dokaze, naš nalaz je utvrdio da nema nikakvog manjka. Tužilaštvo je u početku prilično skeptično prihvatilo naš nalaz, međutim, ponovo koristeći svoje vještake, Tužilaštvo je utvrdilo da je nalaz odbrane takve prirode da se mora prihvatiti jer je odrađen krajnje stručno i profesionalno uz korištenje svih objektivnih dokaza. Tužilaštvo je nakon toga odustalo od optužnice, što je vrlo pohvalno. To je jedan pozitivan pomak u kompletnoj priči, mada sam iskustveno prezadovoljan radom Državnog tužilaštva i Suda - zaključuje Karkin.

- Predrasude na neki način kontroliraju ponašanje svih nas. Gospodin Omer Tokalić je vrlo uspješan poslovni čovjek, a ima završenu samo osnovnu školu pa se odmah zbog toga pomislilo da on nešto „muti“. Iako je isticao da nikada nikoga nije oštetio ni za jednu marku, a što se i dokazalo, Tužilaštvo mu ipak nije vjerovalo - istakao je Karkin.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.