MORA PLATITI 85.646 KM

Darinka Kićanović osuđena na osam mjeseci zatvora zbog utaje poreza

U slučaju da se novčana kazna ne uplati u navedenom roku, bez odgađanja će se sprovesti postupak prinudne naplate, saopšteno je iz Suda BiH

Sud BiH: Novac mora biti uplaćen do pravosnažnosti presude. Arhiva

Ad. A.

31.8.2021

Sud BiH osudio je Darinku Kićanović na osam mjeseci zatvora zbog poreske utaje 85.646 KM, dok je optuženoj firmi "DMK trejd" Dvorovi kod Bijeljine izrekao novčanu kaznu od 5.000 KM koju je dužna platiti u roku od dva mjeseca od dana pravosnažnosti presude.

U slučaju da se novčana kazna ne uplati u navedenom roku, bez odgađanja će se sprovesti postupak prinudne naplate, saopšteno je iz Suda BiH.

Kićanović i "DMK trejd" obavezni su da vrate imovinsku korist pribavljenu krivičnim djelom, koja je proporcionalna visini utajenog poreza od 85.646 KM.

Navedeni iznos dužni su uplatiti na račun budžeta BiH u roku od šest mjeseci od dana pravosnažnosti presude pod prijetnjom prinudne naplate.

Optužena Darinka Kićanović kriva je što je u svojstvu direktora i odgovornog lica u firmi bez ograničenja ovlaštenja "DMK trejda" izbjegla platiti davanja propisana poreskim zakonodavstvom BiH pružanjem lažnih podataka o činjenicama koje su od utjecaja na utvrđivanje iznosa obaveza, a iznos poreza čije se plaćanje izbjegava prelazi iznos od 50.000 KM.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.