BRČKO

Enver Zejćirović uoči presude ubicama njegovog sina Edina: Očekujem maksimalne kazne

Smatram da kazne za ovakve zločine moraju biti strožije, kako se više nikome ovo ne bi dogodilo, kaže Enver Zejćirović

Enver na mezaru mučki ubijenog sina. Avaz

Piše: E. Skokić

2.9.2021

U Osnovnom sudu Distrikta Brčko BiH danas će biti izrečena presuda Suanu Haliloviću, Samidu Šabanoviću, Nihadu Hukiću i Suvadu Djedoviću, koji su optuženi za otmicu i svirepo ubistvo Edina Zejćirovića iz Ratkovića kod Čelića.

Od 17. novembra 2019. godine Enver Zejćirović, otac mučki ubijenog Edina, borio se za istinu i pravdu.


Snimak mučenja

- Očekujem maksimalnu kaznu zatvora. A šta bi čovjek i očekivao kada pročita optužnicu. Suđenje je trajalo malo više od godinu, ali treba uzeti u obzir da nas je zadesila pandemija koronavirusa. Zajedno s ljudima koji su nas podržavali svih ovih mjeseci, bit ću ispred Osnovnog suda u Brčkom i, ponavljam, očekujem maksimalnu kaznu za optužene - kaže za „Avaz“ Enver Zejćirović.

Rekao je kako nikada neće pogledati snimak zvjerskog mučenja njegovog sina. Sjećat će se sina po kafi koju su popili 16. novembra 2019. godine u Čeliću.

- Optužene sam vidio na prvom i posljednjem ročištu. Sudija me na posljednjem ročištu pozvao u sudnicu i ja sam im rekao sve što sam imao na duši. Oni su šutjeli, niko nije ni riječ progovorio. Možda su im tako savjetovali. Znam da maksimalna kazna zatvora neće vratiti mog Edina, ali ne treba zaboraviti da smo predali peticiju kojom tražimo izmjene Krivičnog zakona. Smatram kako kazne za ovakve zločine moraju biti strožije, upravo kako se nikome ili rijetko kome ovo isto ne bi dogodilo - kaže Enver Zejćirović.


Nastradali Edin Zejćirović. Facebook

Optužene je 17. novembra 2019. godine okupio Suan Halilović jer mu je, prema navodima optužnice, Zejćirović dugovao 2.000 KM. Uspjeli su ga namamiti u automobil Peugeot 607 u vlasništvu Halilovića. Odmah su ga počeli udarati dok su se vozili od Brčkog prema mjestu Vučilovac, na obali rijeke Save.

Na nasipu u Vučilovcu optuženi su nastavili tući Zejćirovića, koristili su elektrošoker i kombinirke, kojim su mu otkinuli srednji prst. Monstruozni zločin su snimali, a na snimku se moglo vidjeti kako je Halilović urinirao po krvavom tijelu Edina Zejćirovića.


Ostala maloljetna kćerka

Pretučenog i polomljenog Zejćirovića oni su ostavili u kanalu pored nasipa, gdje se ubrzo utopio, a oni su se odvezli automobilom.

Edinov nestanak porodica je prijavila 24. novembra 2019. godine, a njegovo tijelo je pronađeno 6. decembra iste godine u rejonu Vučilovca. Iza Edina je ostala tada šestogodišnja kćerkica koja je s majkom živjela u Sloveniji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.