OPTUŽENE UKRAJINKE

Prostitucija u Mostaru: Dok se Asja u Sudu BiH izjašnjava o krivici, Natalija još nedostupna

Vrbovale strane državljanke, uglavnom s područja Ukrajine i Rusije, te ih dovodile u BiH

Organizirale prostituciju u Mostaru i Banjoj Luci. Ilustracija

Piše: M. Sm.

21.9.2021

U Sudu BiH u četvrtak, 23. septembra, bit će održano ročište za izjašnjenje o krivici protiv Asmih Ždanove (Zhdanova, 60) zvane Asja, optužene za organiziranu međunarodnu trgovinu ljudima i međunarodno navođenje na prostituciju, potvrdila je za „Avaz“ Nada Dalipagić, advokatica koja zastupa ovu državljanku Ukrajine.


Organizirale grupu ljudi

Zajedno s njom, optužena je Natalija Načinkin (Natalia Nachinkin, 32), međutim, sredinom avgusta na ročištu za ponovno određivanje pritvora, u kojem su bile od 27. januara pa sve do kraja jula, utvrđeno je da je mlađa Ukrajinka, pod još nerazjašnjenim okolnostima, nakon što se našla na slobodi, pobjegla iz BiH.

Na tom ročištu je državni tužilac Oleg Čavka povukao zahtjev za pritvor Ždanove zbog njenog korektnog držanja i odazivanja na pozive Suda.

Inače, Tužilaštvo BiH je 23. jula podiglo, a Sud BiH 9. avgusta potvrdio optužnicu protiv ove dvije Ukrajinke, a terete se da su od početka 2019. pa sve do 26. januara ove godine, na području Mostara i Banje Luke, djelujući zajedno i u međusobnom dogovoru, organizirale grupu ljudi radi vršenja krivičnih djela međunarodno navođenje na prostituciju i međunarodna trgovina ljudima.


Seksualne usluge za novac

- Optužene su da su, radi stjecanja nezakonite imovinske koristi, vrbovale strane državljanke, uglavnom s područja Ukrajine i Rusije, te ih dovodile u BiH, pronalazile smještaj i iskorištavale radi pružanja seksualnih usluga za novac, što je kod nekih od žrtava dovelo do teških posljedica po tjelesno i duševno zdravlje - navedeno je u optužnici.

Iz Tužilaštva BiH najavili su da će se krivica optuženih dokazivati uz saslušanje 42 svjedoka i brojne materijalne dokaze.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.