BANJA LUKA

Suđenje kriminalističkim tehničarima u predmetu David Dragičević: Odbijen zahtjev za saslušanje Želimira Lepira

Sutkinja odbila po druge prijedloge odbrane

Detalj s jednog od ranijih pretresa. Avaz

Piše: O. Matavulj

21.9.2021

Na nastavku suđenja kriminalističkim tehničarima PU Banja Luka Mikica Marijancu i Zoranu Bošnjaku, optuženima za sprečavanje dokazivanja u predmetu David Dragičević, sudija Radmila Medaković odbila je prijedlog odbrane da se kao svjedok sasluša bivši glavni tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Banjoj Luci Želimir Lepir.

Saslušanje je tražio Aleksandar Jokić, branilac optuženog Marijanca, zbog Lepirove izjave da Davidove bokserice, koje su nestale iz dokaznog materijala, "nisu dokaz".


Tužilaštvo se protivilo prijedlogu

- Tužilaštvo je trebalo dokazati da je taj predmet, odnosno boskerice, dokaz. U biću krivičnog djela, za koje se moj branjenik tereti, navedeno da je djelo počinio onaj koji uništi predmet koji je proglašen za dokaz. U to vrijeme Lepir je rekao da Dragičević nije otet, ni mučen i da gaće nisu bile dokaz - rekao je Jokić.

Tužilac Dalibor Vrećo protivio se saslušanju Lepira navodeći da je on lično učestvovao u istrazi, saslušavao svjedoke i da je njegovo opredijeljenje bilo jasno.

- Postupanjem u istrazi Lepir se jasno opredijelo oko svega i nepotrebno je da ga saslušavamo šta je rekao u intervjuu - rekao je Vrećo.



Navodi iz optužnice

Jokićev prijedlog Medakovićeva je odbila, a prihvatila je da se kao svjedoci odbrane ponovo sasluša inspektor Siniša Kojdić, zatim Mirko Živković i specijalista sudske medicine Zoran Obradović. Odbijen je prijedlog za saslušanje Biljane Janković, tužioca koja je bila dežurna kada je Davidovo tijelo pronađeno, te tadašnjih policijskih načelnika Slađana Kvržića i Darka Novkovića.

Mikica Marijanac i Zoran Bošnjak optužnicom se terete da su 25. marta 2018. godine u smeće bacili Davidov donji veš, koji je tokom obdukcije skinut s njegovog tijela. Svi odjevni predmeti i drugi tragovi prevezeni su u policijski depo u PU Banja Luka, odnosno prostoriju za sušenje odakle je donji veš nestao.

- U namjeri da spriječe ili otežaju dokazivanje uništili su predmet koji služi kao dokaz - navodi se u optužnici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.