AVAZ NA LICU MJESTA

Ukrajinka optužena za organiziranje prostitucije krila lice i bježala od novinara

Asmih Ždanova (Zhdanova) negirala krivicu za međunarodnu prostituciju i trgovinu ljudima

Piše: B. C.

23.9.2021

Ukrajinka krila lice po izlasku iz Suda. B. Cerić

U Sudu BiH danas  je Asmih Ždanova (Zhdanova), (60) zvana Asja, negirala krivicu za organiziranu međunarodnu trgovinu ljudima i međunarodno navođenje na prostituciju.

Zajedno s njom, optužena je Natalija Načinkin (Natalia Nachinkin, (32), međutim, sredinom avgusta na ročištu za ponovno određivanje pritvora, u kojem su bile od 27. januara pa sve do kraja jula, utvrđeno je da je mlađa Ukrajinka, pod još nerazjašnjenim okolnostima, nakon što se našla na slobodi, pobjegla iz BiH.

Tužilaštvo BiH je 23. jula podiglo, a Sud BiH 9. avgusta potvrdio optužnicu protiv ove dvije Ukrajinke, a terete se da su od početka 2019. pa sve do 26. januara ove godine, na području Mostara i Banje Luke, djelujući zajedno i u međusobnom dogovoru, organizirale grupu ljudi radi vršenja krivičnih djela međunarodno navođenje na prostituciju i međunarodna trgovina ljudima.

- Optužene su da su, radi stjecanja nezakonite imovinske koristi, vrbovale strane državljanke, uglavnom s područja Ukrajine i Rusije, te ih dovodile u BiH, pronalazile smještaj i iskorištavale radi pružanja seksualnih usluga za novac, što je kod nekih od žrtava dovelo do teških posljedica po tjelesno i duševno zdravlje - navedeno je u optužnici koju zastupa državni tužilac Oleg Čavka.

Po izlasku iz Suda BiH Asja je bježala od novinara i krila lice. Ova državljanka Ukrajine, sa privremenim boravištem u Mostaru sutkinji Biljanu Ćuković je kazala da je udovica slabog imovnog stanja, te da ima dvoje odrasle djece.  


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.