NAKON ZLOČINA

Direktor bolnice o ocu ubici: Postoji sumnja da je bio pod utjecajem psihofarmaka

Osumnjičeni pod nadzorom policije

Policija na mjestu zločina. Večernji list

A. Ka. / Index.hr

25.9.2021

Harald Kopitz, 56-godišnji Austrijanac iz Beča koji živi i radi u Zagrebu, ubio je sinoć u naselju Mlinovi svoje troje djece. Ugušio je blizance u dobi od sedam i sina u dobi od četiri godine. Nakon toga je objavio poruku na Facebooku, a potom se pokušao ubiti trovanjem.

Policiju je o mogućem pokušaju samoubistva obavijestio njegov prijatelj, koji je vidio oproštajnu poruku na Facebooku. Kada je policija stigla na mjesto zločina, pronašla je Kopitza i troje mrtve djece.

U stabilnom stanju

Kopitz je odmah prevezen u KBC Sestre milosrdnice, gdje su mu se ljekari borili za život. Sada je stabilno. Prijeti mu 50 godina zatvora, piše Index.hr.

Direktor KBC-a Sestre milosrdnice Davor Vagić dao je izjavu o njegovom zdravstvenom stanju.

- Apsolutno se rade svi mogući nalazi zbog sumnje da je bio pod utjecajem psihofarmaka, ali to ne možemo decidirano reći - rekao je.

Prsihofarmacima se, inače. u pravilu smatraju lijekovi koji utječu na psihičke procese pa se primjenjuju u liječenju duševnih bolesti i poremećaja. Obuhvaćaju nekoliko skupina lijekova kao što supsiholeptici (antipsihotici, anksiolitici, hipnotici i sedativi), psihoanaleptici (antidepresivi, psihostimulansi, nootropici i lijekovi protiv demencije te ostali lijekovi koji djeluju na središnji živčani sustav. U širem smislu psihofaramcima se smatraju hemijske tvari koje u određenoj dozi na poseban način djeluju na duševni život i psihičko ponašanje.


Daljnje zbrinjavanje

Hrvatski novinari su direktora Vinogradske pitali i je li počinitelj stravičnog zločina svjestan onoga što se dogodilo, ali nije na to direktno odgovorio.

- Policija je s njime i cijelo vrijeme je pod nadzorom policije. Taj dio ćete trebati pitati policiju - rekao je Vagić.

Govorio je i o stanju ubice.

- Prva i osnovna stvar je da životne funkcije i ostalo budu u redu i da smo sigurni da je on, što se toga tiče, stabilan. Tek onda će se dogovarati daljni premještaj i daljnje zbrinjavanje - rekao je Vagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.