TUŽILAŠTVO BiH

Asmir Mulaj optužen za cyber kriminal pristao na kaznu od tri godine zatvora

Optuženom iz Živinica oduzima se imovinska koris u iznosu od 35 400 KM

B. C.

Putem interneta prodavao drogu

Foto: Ilustracija


Optuženi Asmir Mulaj (33) iz Živinica, u potpunosti je sporazumno priznao krivnju za krivična djela neovlaštenog prometa opojnim drogama, oštećenje računalnih podataka i programa i pranje novca, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Sporazumnim priznanjem previđena je bezuvjetna kazna zatvora u trajanju od tri godine, oduzimanje novčanih sredstava u iznosu od 35. 400 KM od optuženog, kao i oduzimanje putničkog motornog vozila, kao nezakonite imovinske koristi od optuženog.

Sud prihvatio sporazum

Sporazumnim priznanjem, optuženi je u potpunosti prihvatio odgovornost za kaznena djela za koja ga tereti Tužilaštvo BiH, te se odrekao prava na suđenje, kao i prava na žalbu na presudu koju mu temeljem sporazuma izrekne Sud BiH.

Nakon razmatranja sporazuma, Sud BiH je prihvatio sporazum i izrekao kaznu optuženom.

Tokom provedene akcije u ovom predmetu zaplijenjena je veća količina elektronske i kompjuterske opreme, uključujući i sofisticirane programe korištene za izvršenje kaznenih djela.

Opsežna istraga u BiH i regionu

Ovaj predmet predstavlja dio opsežne istrage kompjuterskog kriminala u BiH i regionu, u koju su uz predstavnike Tužilaštva BiH bili uključeni i policijski službenici specijalizirani za kompjuterski i visokotehnološki kriminal iz MUP-a RS i Federalne uprave policije, a na osnovu odobrenja međunarodne pravne pomoći, bili su prisutni i eksperti za kompjuterski kriminal iz SR Njemačke.

Na području SR Njemačke i EU, također je provedena akcija koja je obuhvatila je veći broj osoba, za koje su prikupljeni dokazi da su sudjelovale u nezakonitim aktivnostima putem interneta.

NA VRH

Podijeli članak na