PROCESI

Ratko Đurković: Svjedoci čuli za stradanja u Tursunovom Brdu

Jašaragić je kazao da je sa svojom grupom ušao do kraja sela, ali da je uslijedio napad srpskih snaga sa jačim naoružanjem

Sud BiH. Ilustracija

Fu. M. / BIRN

28.9.2021

Na suđenju za zločin u Tursunovom Brdu, opština Ugljevik, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričali su kako su čuli za stradanje civila i vojnika u napadu.

Hajrudin Jašaragić, koji je živio u Starom Teočaku, kazao je da je Tursunovo Brdo bilo napadnuto i da su mještani protjerani. Naveo je da je bilo malo vojske da im pomogne, prenosi Birn.

On je kazao da taj prvi put nije bio u Tursunovom Brdu, ali da je njih 30 do 50 krenulo jedan drugi dan da pomogne. Naveo je da su kod kamenoloma naišli na mještane Tursunovog Brda i da su im rekli da krenu s njima.

Jašaragić je kazao da je sa svojom grupom ušao do kraja sela, ali da je uslijedio napad srpskih snaga sa jačim naoružanjem i da su bili prisiljeni povući se. Kazao je da su kod škole pokušali da pruže otpor, ali bezuspješno, kao i da je čuo razbijanje prozora te paljenje kuća.

On je rekao da je, kad su se povlačili, čuo da su ubijeni Azem i Esed i dvije žene, kao i Enes i Omer, koji su bili pokriveni dekom i ispod kojih je bila krv.

Pokrivena dekom

Svjedok je kazao da su mu drugi rekli da su Enes i Omer bili svezani i da je jedan bio zaklan. U vezi sa stradanjem Azema naveo je da su pričali da on nije htio ići kada su ga zvali drugi mještani, da je bio pijan, da je govorio da njega znaju i da ga neće niko dirati. Za Eseda je kazao da su pričali da su ga našli, koliko se sjeća, na liniji.

Jašaragić je rekao da mu nisu poznate detaljnije informacije u vezi sa vremenom smrti ovih ljudi, kao i da nije siguran da je krv ispod dvojice pokrivenih dekom bila friška, kao što je naveo u istrazi.

Branilac Milenko Zelenović podsjetio je svjedoka da je u ranijem iskazu naveo da je čuo da je starica Ajša bila živa kada su došli, ali je Jašaragić rekao da ne vjeruje da je mogla biti živa.

Bilo ih je ko mrava

On je svjedočio na suđenju Ratku Đurkoviću, koji je optužen u svojstvu komandanta Prvog bataljona Prve majevičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) za napad na selo Tursunovo Brdo u julu 1992. u kojem su ubijena četiri civila bošnjačke nacionalnosti, kao i dva zarobljena pripadnika Armije BiH. S njim je bio optužen i Radomir Nedić, ali je postupak protiv njega razdvojen.

Svjedok Sead Mumbašić iz Teočaka kazao je da su držali straže i da su jedne prilike išli u Tursunovo Brdo, te da je bio na lokalitetu iznad sela. Ispričao je da je bilo žestoko granatiranje, nakon čega je uslijedio pješadijski napad.

- Bilo ih je ko mrava u sivo-maslinastim uniformama - rekao je svjedok, dodajući da se vidjelo paljenje i pokret civila prema Starom Teočaku.

On je dodao da je poslije čuo da su ubijene dvije žene i dva muškarca. Suđenje se nastavlja 5. oktobra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.