SUĐENJE SUPRUGU

Uznemirujuće svjedočenje Nevenke Milanović: Uhvatila cijev puške i sebi spasila život

Zdravko Milanović optužen za pokušaj ubistva Nevenke

O. Matavulj

Policija ispred kuće u Čardačanima

Foto: Avaz


Vidjela sam prst na obaraču i u sekundi shvatila da će pucati. Gurnula sam cijev i hitac me pogodio u rame. Bol je bila užasna. Ponovo je nasrnuo na mene, oborio me s kreveta i ciljao u glavu. Uspjela sam povući pušku, pa me je pogodio u grudi.

To je u Okružnom sudu u Banjoj Luci ispričala Nevenka Milanović na suđenju svom suprugu Zdravku Milanoviću (67), optuženom za pokušaj njenog ubistva. Zločin se dogodio 15. marta u njihovoj kući u Čardačanima kod Laktaša kada je pogođena sa 120 zrna sačme.

Žrtva kaže da su kritični dan imali manju razmiricu, te da je Zdravko naveče došao u sobu, verbalno je napadajući, ne dozvoljavajući joj da spava.

Nije vjerovala da će pucati

- Ispitivao je ima li razloga da ide ili da ostane. Opsovala sam i njega i razloge, govoreći mu da radi šta hoće. Molila sam da ne pravi probleme i da je vrijeme da se smiri, jer ima 68 godina. Nakon toga je uzeo flašu rakije, izašao napolje i upalio auto i traktor - ispričala je Nevenka.

Kaže da se Zdravko nakon nekog vremena vratio u sobu, naoružan puškom. Nije vjerovala da će pucati...

- Uperio je pušku u mene. Vikao je da se ne slaže da komuniciram s našim sinovima. Rekla sam da se djece neću odreći, a on je odgovorio: "Ubiću te!". Vidjela sam prst na obaraču i u sekundi shvatila da će pucati. Gurnula sam cijev i pogodio me je u rame - rekla je Nevenka.

Prisjeća se da je krv liptala na sve strane, da je mnogo boljelo. Mužu je viknula šta mi ovo uradi i razvali rame, a on je ponovo nasrnuo na nju. Oborio ju je na pod i cijev puške usmjerio prema njenoj glavi.

- Povukla sam cjiev i pogodio me je u grudi. Izašao je iz sobe i čula sam auto kako odlazi. Telefonom sam pozvala njegovog brata Slavka i rekla šta se desilo. Molila sam se Bogu da preživim, da vidim djecu i unuke - prisjetila se Nevenka.

Smetalo mu da ide sinovima

Ona tvrdi da je muž i ranije znao verbalno da je maltretira i vrijeđa i da je to počelo od 2003. godine. Za 29 godina braka jednom ju je udario.

- On nije pio, a to veče je uzeo rakiju, vjerovatno da se izvuče na pijanstvo. Verujem da je auto i traktor upalio da se nečuju pucnji - istakla je Nevenka.

Nevenka Milanović kaže da je Zdravko kobnog dana njihove sinove nazvao "lošim ljudima", govoreći im da više ne dolaze u njihovo dvorište. Razlog za to je, kako navodi, to što je Nevenka ranije te godine išla kod snaje u Austriju, što je Zdravku smetalo.

NA VRH

Podijeli članak na