SLUČAJ BATINIĆ

Odbijena optužnica protiv policajaca za hapšenje Brune Batinića

Kako saznaje „Avaz“, rješenje kojim se optužnica odbija donio je sudija za prethodno saslušanje Osnovnog suda u Banjoj Luci

S hapšenja Brune Batinića. Agencije

Piše: O. Matavulj

1.10.2021

Osnovni sud u Banјоj Luci odbio je da potvrdi optužnicu protiv komandira Policijske stanice Centar Vladana Šikuljaka, njegovog pomoćnika Miše Volfa, te policajaca Dejana Novića i Enisa Mušanovića za nezakonito hapšenje Brune Batinića (68).

Dozvoljena žalba

Kako saznaje „Avaz“, rješenje kojim se optužnica odbija donio je sudija za prethodno saslušanje Osnovnog suda u Banjoj Luci. Protiv tog rješenja tužilaštvu je dozvoljena žalba tročlanom sudskog vijeću, u roku od 24 sata, odnosno do sutra.

Optužnica je podignuta početkom avgusta. OJT Banja Luka Šikuljku i Volfu na teret je stavilo krivično djelo zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja, cok su policajci Nović i Mušanović optuženi za povredu ljudskog dostojanstva zloupotebom položaja, te protivpravno lišenje slobode na štetu Batinića, državljanina Švedske.

- Osumnjičeni su 20. juna 2019. godine prekoračenjem granica službenog ovlaštenja i neizvršavanjem službene dužnosti teže povrijedili prava drugog, odnosno zloupotrebom svojih ovlaštenja postupili na način kojim se vrijeđa ljudsko dostojanstvo i drugog protivpravno zatvorili - navodi se u odbijenoj optužnici.

Radi se o nasilnom hapšenju u centru Banje Luke na jednom od mirnih okupljanja grupe Pravda za Davida. Incident odigrao se naočigleg desetina svjedoka, novinara i sve je snimljeno objektivima više kamera. Nakon što se Batinić pozdravio s članovima PZD prišli su mu policajci, tražeći dokumente. Batinić je odbio da se predstavi, zahtjevajući objašnjenje zbog čega ga legitimišu.

Uhvatio ga ruku

Jedan od policajaca tada ga je uhvatio pod ruku i kada je Batinić pokušao da se oslobodi stiska, Nović i Mušanović su nasrnuli na njega i oborili ga na pločnik. Pridružila su im se još četiri policajca i uz primjenu sile, lisicama mu vezali ruke na leđima i odveli ga u stanicu. Batiniću je poslije hapšenja ukazana ljekarska pomoć, a isto veče je pušten i izdat mu je prekršajni nalog zbog ”ometanja državnih organa u vršenju javnih funkcija”.

Nakon incidenta PU Banja Luka je saopćila da je Batinić uhapšen jer je ”odbio da pokaže lične dokumente prilikom pokušaja policijskih službenika da ga legitimišu”. Tada su dodali i da je prilikom hapšenja je pružao ”aktivan otpor”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.