POTVRĐENA OPTUŽNICA

Predmet "Hecoprom": Utajen porez u vrijednosti od 690.156,69 KM

Sead Heco se tereti i za zloupotrebu u privrednom poslovanju

B. C.

Kantonalni sud Sarajevo potvrdio optužnicu

Foto: Arhiva


Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Seada Hece i pravnog lica „Hecoprom“ zbog produženog krivičnog djela porezna utaja, potom, zloupotreba ovlasti u privrednom poslovanju te nepravilno izdvajanje sredstava pravnih osoba, saopćeno je iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.  

Sead Heco se tereti da je od početka 2009. do početka 2014. godine u svojstvu direktora i odgovorne osobe u firmi „Hecoprom”, izbjegao plaćanje poreza i doprinosa na plaće u ukupnom iznosu od 351.844,56 KM. Optuženi se također tereti da nije izvršio izmirenje porezne obaveze za iznajmljivanje imovine i poreza na dobit u ukupnom iznosu od 338.312,13 KM. 

- Također, odobrio je izdvajanje novca u druge svrhe a ne za plaćanje poreza i doprinosa. Na ovaj način je firmi „Hecoprom“ omogućio raspolaganje tim novcem, odnosno, pribavio joj nezakonitu korist u ukupnom iznosu od 690.156,69 KM, te je tako oštetio budžet za navedeni iznos. Uz optužnicu postupajuća tužiteljica sudu je predložila oduzimanje nezakonito stečene imovine u iznosu od 690.156,69 KM- navodi se u saopćenju Tužilaštva KS. 

NA VRH

Podijeli članak na