TUŽILAŠTVO ZHK

Zatražen pritvor za grupu koja se sumnjiči za računarsku prevaru i pranje novca

Uhapšeni u akciji Federalne uprave policije provedene na području F BiH i RS

Detalj iz akcije u srijedu. FUP

Piše: M.Sm.

8.10.2021

Iz Tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona danas su, nakon jučerašnjeg saslušanja, prema Općinskom sudu Široki Brijeg podnijeli prijedlog za određivanje pritvora prema Samiru R. (39), Mahiru Š. (21), Darku K. (41), Daliborki J. (41), Adilu M. (34) i E.H. (36), zbog sumnje da su počinili udruživanje radi počinjenja krivičnih djela, računarska prijevara i pranje novca.

Oni se sumnjiče da su kreirali lažnu web stranicu te koristeći telefonske brojeve i viber aplikaciju s prepoznatljivim logom banke, pozivali  oštećene i lažno im se predstavljali kao uposlenici banke, uvjeravajući ih da se radi o poboljšanju kartičnog poslovanja.

-Na taj način dolazili su do podataka oštećenih i koristeći svoje znanje i vještine prebacivali novac sa računa mobilnog bankarstva na račune fizičkih i pravnih osoba i s istim raspolagali.  

Prijedlog za određivanje pritvora je podnesen iz razloga opasnosti utjecaja na svjedoke, uništavanja dokaza i ponovnog počinjenja kaznenog djela-kazano je iz Tužilaštva ZHK.

Podsjetimo, ovu ekipu su u srijedu , pod nadzorom Tužilaštva ZHK uhapsili pripadnici Federalne uprave policije (FUP) na području F BiH i RS.

Postupajući po naredbi Općinskog suda u Širokom Brijegu pripadnici FUP-a su izvršili pretrese objekata koje ove osobe koriste, te je tom prilikom pronađen određeni broj laptopa, mobitela, desktop računara i ostale računarske opreme koja se može dovesti u vezu sa izvršenjem navedenih krivičnih djela, a koji će se koristiti u postupku. Također, pronađena je praškasta materija koja svojim izgledom asocira na opojne droge, kao i oružje koje potiču iz drugih krivičnih djela.

U nastavku akcije FUP-a pronađen je novac u iznosu od 10.000 KM te oko 80 grama praškaste materije koja po svom izgledu asocira na opojne droge kokain i heroin.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.