BIJELJINA

Vještak na suđenju za zločin u Kozluku: Ramza je u afektu sjekirom ubila majku

Majka joj je zabranjivala osnovne stvari - struju, vodu, kazao je vještak odbrane Ratko Kovačević

Ramza Karajčić u Sudu. Avaz

Piše: Lj. Ljubojević

12.10.2021

U Okružnom sudu u Bijeljini nastavljeno je suđenje Ramzi Karajčić (63) iz Kozluka kod Zvornika, koju optužnica tereti za svirepo ubistvo majke Namke Hokić (83), koje se dogodilo 25. avgusta 2020. godine, u porodičnoj kući u Kozluku. Majku je ubila zadavši joj pet udaraca sjekirom po glavi.


Duševno zaostala

Na devetom nastavku glavnog pretresa svoje mišljenje, na prijedlog odbrane optužene Ramze Karajčić, dao je sudski vještak, neuropsihijatar Ratko Kovačević, iznijevši u svom nalazu da je optužena “duševno zaostala osoba, čije su psihičke funkcije drugačije u odnosu na druge prosječno inteligentne osobe”.

- Ona je osoba sa sniženom intelektualnom sposobnošću, s redukovanom pažnjom i njeno razmišljanje je pojmovno siromašno. Njeno ponašanje je situaciono uslovljeno, slabo kontrolisano ili nekontrolisano. Doživjela je maltretiranje od svoje majke, što je iscrpilo njene intelektualne mogućnosti. Reagovala je impulsivno i nekontrolisano. Majka joj je zabranjivala osnovne stvari - struju, vodu. Neposredno prije izvršenja krivičnog djela kod nje se pojavio afekat gnjeva visokog intenziteta zbog osjećaja nanesene velike nepravde prema njoj - istakao je Kovačević.

Kuća u kojoj se desio zločin. Avaz

Sužena svijest

On je pojasnio da afekt bijesa ili gnjeva sužava svijest u jednom pravcu i reducira mogućnost logičkog razmišljanja.

- Prema mojoj procjeni, bio je to visok afekat gnjeva sa suženjem svijesti, što je dovelo do privremene duševne poremećenosti. Afekat gnjeva bio je pokretač tog impulsivnog i agresivnog ponašanja prema oštećenoj - izjavio je Kovačević i istakao da optužena nije bila sposobna da upravlja svojim postupcima prilikom ubistva.

Tužilac Aleksandar Radan, u unakrsnom ispitivanju, prigovorio je nalazu i izlaganju sudskog vještaka Kovačevića. Tužilac je predložio, a Sud je to i prihvatio, da se izvede dodatno neuropsihijatrijsko vještačenje vještaka s Neuropsihijatrijske klinike UKC-a Tuzla.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.