BANJA LUKA

Počelo suđenje Luki Lovri za pokušaj ubistva nevjenčane supruge: Žrtvu polio benzinom i pokušao zapaliti

Optuženi napisao svoju verziju optužnice

Okružni sud u Banjoj Luci. Agencije

Piše: O. Matavulj

12.10.2021

U Okružnom sudu u Banjoj Luci počelo je suđenje Luki Lovri (40), optuženom za pokušaj teškog ubistva nevjenčane supruge Tijane P., koju je polio benzinom i pokušao zapaliti.

Nakon čitanja optužnice Lovre je u sudnici rekao da ju je razumio, tvrdeći da je u njoj sve netačno. Pojasnio je da je u jednu svesku zapisao kako se sve tačno desilo, tražeći da u sudnici pročita svoju verziju optužnice. Svesku je pokazao u sudnici, listajući "činjenični opis" koji je u rukopisu ispisao na više stranica. Naravno, predsjednik sudskog vijeća Branimir Jukić nije mu dozvolio da čita svoj "činjenični opis", napominjući da će tokom suđenja imati priliku da iznese svoju odbranu.

Uvodne riječi

Okružni tužilac Borislav Čekić u uvodnoj riječi je rekao da će u potpunosti dokazati da je Lovre počinio djelo za koje se tereti..

Lovrin branilac, advokat Aleksandar Jokić, osvrnuo se na kvalifikaciju krivičnog djela za koju odbrana smatra da je pregruba. Posebno je isticao navode da je djelo počinjeno na "svirep način", ocijenivši da tužilaštvu u optužnici nije ni pokušalo objasni taj element.

- To znači da je počinilac želio da žrtva izuzetno pati prije izvršenja krivičnog djela. Kako je onda ona prošla sa lakim tjelesnim povredama koje nemaju veze sa vatrom - pitao se Jokić, dodajući da je optuženi bio u stanju alkoholisanosti, odnosno smanjene uračunljivosti.

Kao svjedoci tužilaštva saslušani su policajci koji su intervenisali nakon prijave. Iskaz je dao i Lovrin komšija Ostoja Savić, inače policajac, koji je kritični dan čuo svađu i galamu iz stana u kojem su optuženi i Tijana P. živjeli.

- Čuo sam svađu i odmah istrčao vani. Od drugih komšija sam saznao da su već pozvali policiju, a onda sam na balkonu uočio ženu. Pitao sam da li je ona zvala pomoć, na šta mi je bojažljivo klimnula glavom - rekao je Savić, navodeći da se na balkonu ubrzo pojavio Lovre.

Opisao je kako se sve odvijalo do dolaska policije, te kako je sve vrijeme optuženom i žrtvi govorio da je policija na putu, nakon čega mu je Lovre s balkona bacio ključ govoreći: "Evo ti otvori stan". Lovre im je pomogao da otključaju vrata i Savić kaže da je zajedno s patrolom ušao u stan i odmah osjetio smrad benzina.

Šta stoji u optužnici

- Kada smo ušli, u pozadini sam ugledao uplašenu ženu u mokroj majici. Primjetio sam da nema vidnih povreda - rekao je Savić, dodajući da Lovre prilikom hapšenja nije pružao "aktivan otpor", ali im je arogantno odgovorio da je ranije osuđivan.

Optužnicom Luka Lovre se tereti da je 12. juna u stanu u naselju Obilićevo u Banjoj Luci pijan verbalno i fizički napao nevjenčanu suprugu Tijanu P. Prvo ju je vrijeđao i kada je pokušala da pobjegne slomio je ključ u bravi. Prijetio je da će je zapaliti, da bi je potom polio benzinom po glavi, licu i odjeći. Pobjegla je u kupatilo kako bi sprala benzin. Na pločicama je potom vidjela plamen koji je gasila tušem, a u gašenju joj je pomogao i optuženi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.