BANJA LUKA

Nastavljeno suđenje za ubistvo Slaviše Ćuluma: Svjedočila bivša učesnica "Survivora" Vanja Mandić

Vanja je kuma optuženog Šakića i bivša supruga Jovana Jošila

Mandić: Nisu mi vraćeni dječiji laptopi. Avaz

Piše: O. Matavulj

15.10.2021

Nakon ubistva Slaviše Ćuluma MUP RS je pretresao više osoba, a među njima i bivšu učesnicu "Survivora" Vanju Mandić iz Laktaša, inače kumu optuženog Siniše Šakića.

Mandić je u Okružnom sudu u Banjoj Luci ispitana kao svjedok odbrane, navodeći da su ona i njen bivši suprug Jovan Jošilo u veoma dobrim odnosima s optuženim, koji je krstio njihovo dijete.


Svjedok privođen

- U pretresu su oduzeli moj automobil, koji su mi vratili nakon sedam-osam mjeseci. Uzeli su mobilne telefone, moje i od djece, dječije laptope, koje do danas nisu vratili - rekla je Mandić.

Da je pretresana tokom istrage, potvrdila je i sestra Jovana Jošila Ana Inđić, navodeći da su od nje oduzeta dva mobilna telefona.

Bivši policajac Vladimir Malić u Sudu je rekao da je policija njega hapsila pod sumnjom da je bio direktni izvršilac Ćulumovog ubistva.

- Isti dan sam lišen slobode, i to pod sumnjom da sam direktni izvršilac ubistva. Kasnije su to promijenili i saslušali me kao svjedoka. Pretresli su me i oduzeli mi maskirne hlače, crni ruksak, telefone i sve patike, pa sam morao hodati u pokućnicama dok nisam kupio nove - rekao je Malić, koji je svojevremeno radio u osiguranju predsjednika RS, a nakon što je izbačen iz MUP-a RS čak je 16 puta osuđen za više teških krivičnih djela.


Šakić na suđenju u Banjoj Luci. Arhiva

Tužiteljica Snježana Petković tvrdila je da Malić tokom istrage nije saslušavan kao osumnjičeni, već samo kao svjedok. Na pitanje je li poznavao Ćuluma, Malić je rekao da jeste te da je 2005. godine s njim dijelio ćeliju.

- Nismo bili u dobrim odnosima. Prije nego što je izašao iz zatvora putem posrednika je prijetio da će me "lišiti života" - kazao je Malić.

Republičko javno tužilaštvo Šakića tereti da je, u dogovoru s nepoznatom osobom, nabavio motocikl koji je koristio za "izviđanje" terena, gdje su planirali i izvršili ubistvo Slaviše Ćuluma. U Dragočaju su za te potrebe napravili dva "bunkera" pored makadamskog puta nedaleko od žrtvine kuće. Kada je Ćulum naišao Golfom, prema njemu su ispalili 22 hica iz dva automatska oružja i na mjestu ga ubili.


Kako optuženog pogledati u oči

Republička tužiteljica Snježana Petković postala je član Visokog sudskog i tužilačkog vijeća i zbog dodatnih obaveza je tražila odgodu narednog ročišta. Sudija Branimir Jukić rekao je da će to dozvoliti samo ako mu glavni specijalni tužilac uputi dopis i kaže da nema zamjenskog tužioca.

- Tužioci su promjenjiva kategorija u suđenju. Imam odgovornost prema optuženima, posebno onima koji su u pritvoru. Kako zbog tolikih odgoda da optuženog pogledam u oči - pitao se Jukić, koji je, uz saglasnost odbrane, dozvolio odgodu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.