ISTRAGA

Pali u akciji "Kontakt": Otkrivamo ko su vođe grupa i kako su iscenirali nesreće po Sarajevu

Njihove žrtve najčešće su bili vozači iz Srbije

Privođenje osumnjičenih. Radio Sarajevo

Piše: B. C.

15.10.2021

Sarajevska policija u saradnji s kolegama iz Uprave za teški i organizirani kriminal MUP-a RS u akciji „Kontakt" razbila je grupe koje su se mjesecima i godinama bavile fingiranjem saobraćajnih nesreća, oštetivši više osiguravajućih kuća.

„Avaz“ otkriva detalje na koji način su namještali saobraćajne nesreće, te naplaćivali štetu iz pomoć šestorice policajaca MUP-a KS.

Organizator jedne od grupa je Adi Đelkić koji se sumnjiči da je s pripadnicima Policijske stanice Stari Grad Sarajevo Muamerom Selimovićem i Smailom Vladavićem dogovarao „posao“.


Policajci sačinjavali zapisnike

Đelkić je po dogovoru nabavljao i pripremao automobile različitih marki koji su korišteni u saobraćajnim nesrećama koje se nikad nisu desile. On je s retrovizora skidao plastičnu oblogu i ogledalo.

Kada bi odabrao žrtvu Đelkić bi prilikom mimoilaženja odabranog automobila, podesnim predmetom oštetio to vozilo da žrtva pomisli da je došlo do kontakta.

Da bi žrtvu u potpunosti ubijedili u ono što se nije desilo, Đelkić bi sa lica mjesta pozvao policajce Vladavića i Selimovića koji bi odmah došli i konstatirali da se desila saobraćajna nesreća i to krivicom njihove žrtve. Dželkić bi potom tražio od 100 do 500 KM da mu se naknadi šteta, a vozači su plaćali jer su ih u to ubjeđivali i policajci. Na osnovu sačinjenih zapisnika naplaćivana je odšteta kod osiguravajući kuća.

Akciju proveo MUP KS. Arhiva

U „posao“ sa fingiranjem i naplatom osiguranja za svoja vozila koja su sami oštetili, uključili su se i policajci Muradif Jašarević, Jasmin Fetić i Mustafa Karšić. Angažirano je 13 pomagača koji su kupovali vozila, vršili oštećenja i terorisali vozače u Sarajevu.

Njihove žrtve su bila vozila stranih oznaka, a najčeće ona sa tablicama iz Srbije. Đelkić je za prevaru uglavnom koristio Opel, Passat i Audi A3 koje je u te svrhe unajmljivao zajedno s nevjenčanom suprugom Mirelom.

Đelkiću je također oraganizirao u dva navrata iscenirani sudar. U jednom slučaju od osoguravajućeg društava je naplaćena šteta u iznosu većem od 2.000 KM.

Predrag Bučevac organizorao je grupu koja je djelovalau periodu od 2018. do hapšenja 13. oktobra ove godine. Grupi su pristupili Almedin Hadžić, Alija Avdić, Mladen Crnogorac i Dženan Hamamdžić.


Prodavali oštećena vozila

Sumnjiče se da su se radi naplate osiguranja bavili isceniranjem saobraćajnih nesreća. Pronalazili su i angažirali osobe koje su uz novčanu naknadu pristajale da se na njihovo ime registriraju vozila korištena u isceniranom sudaru ili su pristajali da njima upravljaju.

Unaprijed je dogovarano mjesto i vrijeme gdje će se dogoditi saobraćajna nesreća, kao i način i težina oštećenja na vozilima. Nakon toga bi dolazili osumnjičeni pripadnici MUP-a KS zbog uviđaja i sačinajvanja zapisnika koji su korišteni u postupku naplate osiguranja.

Nakon što su svi obavili svoju ulogu, na mjesto nesreće dolazio je Dženan Hamamdžić te svojim teretnim vozilom prevozio oštećena vozila na druge lokacije, prikrivajući na taj način tragove sudara.

Vozila je odvozio i u krug firme Predraga Bučevca koje je on prepravljao i dalje prodavao putem OLX profila „G300D“ ili posredno preko Mladena Crnogorca koji je ta vozila prodavao putem korisničkog profila „MZAUTO“, Pik-a, OXL-a ili putem svoje auto kuće.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.