AKCIJA GROTA

Iz BiH krijumčarili kokain u Istru: Uhapšeno 11 dilera, jedan u bijegu

Uhapšeni su nakon kriminalističke obrade odvedeni u pritvor

Z. K. / Srna

Oduzeto 19,2 kilograma heroina, 1,3 kilograma amfetamina

Foto: PU Istarska


Uhapšeno je 11 osoba, a jedna je u bijegu, saopćeno je na konferenciji za novinare u Pazinu nakon što je u velikoj policijskoj akciji zaplijenjeno više od 20 kilograma droge i razbijen lanac trgovine heroinom. U ovoj velikoj akciji, nazvanoj "Grota" pronađeno je i oduzeto 19,2 kilograma heroina, 1,3 kilograma amfetamina, vage, smjese za povećanje droge, mobilni uređaji, te veći iznos novca.

Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeno je 12 osoba. Devet hrvatskih i troje državljana BiH osumnjičeni su za krijumčarenje droge iz BiH u Hrvatsku, dok se za jednom osobom i dalje traga.

Ilegalno narkotržište

Direktor Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta iz Rijeke, Božo Barbarić, rekao je da je akcija započela u novembru prošle godine kada su od Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) primili početna saznanja da određene osobe krijumčare drogu iz BiH za ilegalno narkotržište Istre i Dalmacije.

On je naveo da je akcija finalizirana u posljednja dva dana, a kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeno je 12 osoba, devet hrvatskih državljana i troje državljana BiH, koji su osumnjičeni za to krijumčarenje.

Istragom je utvrđeno da su oni od decembra 2020. do 14. oktobra ove godine nabavljali veće količine heroina i amfetamina u BiH radi kontinuirane neovlaštene proizvodnje i prometa droga na području Hrvatske kako bi ostvarili finansijsku i drugu materijalnu korist, prenose hrvatski mediji.

Vođa Službe za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminaliteta Goran Rebić rekao je da je utvrđeno da se krijumčarenje obavljalo preko graničnih prijelaza između BiH i Hrvatske, u teretnim i ličnim vozilima.

Pranje novca

Krijumčari su, dodao je, u vrijeme epidemioloških mjera ulazili u Hrvatsku koristeći fiktivna pozivna pisma za poslovne sastanke ili su navodili tranzit kao razlog ulaska u Hrvatsku. On je istakao da je na području Splita i Istre izvršeno 30 pretresa osoba, domova, garaža i poslovnih prostora, u kojima su pronađeni droga, novčana sredstva i drugo.

Uhapšeni su nakon kriminalističke obrade jučer i prekjučer odvedeni u pritvor, dok se za osobom koja je u bijegu traga.

Tužilaštvo BiH saopštilo je ranije danas da su aktivnosti provedene protiv lica koje se sumnjiče za međunarodno krijumčarenje velike količine teške droge, pranje novca i ulaganje u kupovine vikendica i nekretnina u BiH i regionu.

Više o:

Hrvatska BiH Istra Grota
NA VRH

Podijeli članak na