TUŽILAŠTVO BIH

Optuženi supružnici za neovlašteni promet akciznih proizvoda

Optuženi su rezani duhan, u količini od više stotina kilograma, nabavljali od njima poznatih osoba, a potom isti u više navrata prodavali kupcima po većoj cijeni

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH. Ilustracija

A. Ka. / Fena

27.10.2021

Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Rifata Mujdanovića (38) iz Brčkom, državljanina BiH, i Sanele Mujdanović (38), također iz Brčkog, državljanke BiH, za neovlašten promet akciznih proizvoda.

Optuženi supružnici se terete da su, u periodu od februara mjeseca 2019. godine do 7. jula 2020. godine na području Brčkog, radi sticanja nezakonite imovinske koristi i izbjegavanja plaćanja akciza, neovlašteno stavili u promet veću količinu akcizne robe - duhana, duhanskih prerađevina i cigareta koje nisu bile obilježene akciznim markicama Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine.

Prema navodima optužnice, optuženi su u navedenom periodu rezani duhan, u količini od više stotina kilograma, nabavljali od njima poznatih osoba, a potom isti u više navrata prodavali kupcima po većoj cijeni.

Prilikom pretresa prodajnog mjesta koje su koristili optuženi pronađena je i zaplijenjena veća količina cigareta i duhana bez odgovarajućih kontrolnih i nadzornih markica Bosne i Hercegovine.

Optuženi se terete da su počinili produženo krivično djelo nedozvoljeni promet akciznih proizvoda.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.