TUŽILAŠTVO SBK

Komandir Policijske stanice Bihać Elvedin Omanović nezakonito uhapsio dvojicu policajaca

Policajci zbog objave na Facebooku nezakonito zadržani u stanici

Potvrđena optužnica Tužilaštva USK. Arhiva

B. C.

27.10.2021

Općinski sud u Bihaću potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona protiv Elvedina Omanovića policijskog službenika MUP USK zbog krivičnog djela protupravno lišenje slobode. 


Patrola ih dovela

Osumnjičeni se tereti da je dana 29.novembra 2018. godine postupajući kao zamjenik komandira PS Bihać, naredio lišenje slobode oštećenih također policijskih službenika Muhameda Zirića i Jusufa Tutića , a protivno odredbama Zakona o prekršajima F BiH i Zakona o krivičnom postupku F BiH.

Optuženi je , a pošto su oštećeni navodno prethodno putem društvene mreže Facebook objavljivali statuse u kojima se policijski komesar negativno karakteriše, u 23:30 sati naredio da se oštećeni od strane policijske patrole pozovu i dovedu u prostorije policijske stanice radi obavljanja razgovora iako se policijski razgovor može obavljati samo u periodu od 6 do 21 sat, pa kada su se oštećeni odazvali pozivu naredio da se isti liše slobode iako za to nisu bili ispunjeni uvjeti propisani Zakonom o prekršajima F BiH i Zakonom o krivičnom postupku F BiH- navodi se i optužnici Tužilaštva USK.


Teško narušeno zdravlje

Optuženi je prema tekstu optužnice oštećene bez da je obavijestio dežurnog tužioca ili sudiju za prekršaje ostavio u statusu osoba lišenih slobode i to Muhameda Zirića do 11 sati, a Jusufa Tutića do 12 sati iako se prethodno dežurni tužilac izjasnio da radnje prijavljenih ne predstavljaju krivično djelo, a dežurna sudija za prekršaje se u 7:50 sati izjasnila da nisu ispunjeni uvjeti za lišenje slobode oštećenih.

- Ovakvim postupanjem optuženi je kod oštećenog Muhameda Zirića izazvao teško narušenje zdravlja, te kod oba oštećena povrijedio pravo na ličnu slobodu i sigurnost. Za glavni pretres postupajuća tužiteljica je predložila saslušanje sedam svjedoka potom sudskog vještaka iz oblasti neurologije i psihijatrije, te izvođenje materijalnih dokaza- navodi se u saopćenju.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.