TEŠANJ

Uhapšene dvije osobe zbog razbojništva: Upali u stan 71-godišnjakinje, nanijeli joj teške povrede, pa opljačkali

Nepoznati izvršilac nenasilnim putem ušao u unutrašnjost stana oštećene, nakon čega je istu u hodniku stana fizički napao i nanio joj teške povrede u predjelu glave, zbog kojih je oštećena izgubila svijest, saopćeno je iz ZDK

Razbojništvo se desilo 10. septembra. Ilustracija

N. Aj.

4.11.2021

Dana 10. septembra 2021. godine, oko 20.30 sati, u naselju Krndija, u Tešnju, od strane nepoznatog lica, uz upotrebu fizičke sile, izvršeno je razbojništvo nad ženskom osobom D.F., rođenom 1950. godine, iz Tešnja, koja je prilikom izvršenja navedenog krivičnog djela zadobila teške tjelesne povrede, životno ugrožavajuće, saopćeno je iz MUP-a ZDK.

Kako je utvrđeno, razbojništvo je izvršeno na način da je nepoznati izvršilac nenasilnim putem ušao u unutrašnjost stana oštećene, nakon čega je istu u hodniku stana fizički napao i nanio joj teške povrede u predjelu glave, zbog kojih je oštećena izgubila svijest. U unutrašnjosti stana nepoznati izvršilac je izvršio premetačinu prostorija, odakle je sa ciljem sticanja protupravne imovinske koristi otuđio novac, zlato i druge vrijedne predmete - navodi se u saopćenju.

Pregledani snimci video nadzora

Dodaje se da, poduzimajući istražne i druge radnje usmjerene na rasvjetljavanje izvršenog krivičnog djela i utvrđivanje činjenica i okolnosti pod kojima je izvršeno, policijski službenici Policijske stanice Tešanj su, nakon izvršenog uviđaja, u svojstvu svjedoka saslušali više lica sa područja Tešnja i Doboja, te su na osnovu naredbi Kantonalnog suda u Zenici izuzeli snimljene materijale i sadržaje sa nadzornih kamera i sistema video nadzora postavljenih na širem području. 

- Također su u saradnji i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva ZDK poduzeli i druge radnje sa ciljem identifikovanja izvršilaca razbojništva.

Jedan od dokaza. MUP ZDK

Opsežan operativni rad

Kao rezultat navedenih radnji i opsežnog operativnog rada na terenu, došlo se do saznanja da se u vezu sa izvršenim krivičnim djelom može dovesti lice D.M., rođeno 1997. godine, iz Tešnja, koje je dana 28. oktobra 2021. godine, lišeno slobode na području Tešnja, te je nad istim u prostorijama Policijske stanice Tešanj zavedena kriminalistička obrada zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo „Razbojništvo“ iz člana 289. stav 2. Krivičnog zakona Federacije BiH. Lice D.M. je ispitano u svojstvu osumnjičenog na okolnosti izvršenja krivičnog djela za koje se tereti - saopćeno je iz MUP-a ZDK.

U sklopu naznačenih aktivnosti lišena je slobode i Č.J., rođena 1987. godine, iz Tešnja, nad kojom je također zavedena kriminalistička obrada zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo „Razbojništvo“ iz člana 289. stav 2. Krivičnog zakona Federacije BiH a u vezi sa članom 31. (Saučinitelj) Krivičnog zakona Federacije BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.