CRNA GORA

Hapšenjem Memovića spriječena likvidacija trojice Cetinjana?

Memović je uhapšen krajem oktobra u Tivtu

Memović je uhapšen krajem oktobra u Tivtu. Printscreen

A. Ka.

4.11.2021

Službenici Sektora za borbu protiv kriminala spriječili su likvidaciju Cetinjanina Božidara Jabučanina i još dvije muške osobe iz tog grada, javila je Televizija Vijesti.

To je, prema istim navodima, učinjeno hapšenjem Hajrudina Memovića iz BiH.

- Specijalno državno tužilaštvo dodijelilo je Memoviću status svjedoka saradnika, nakon što je priznao da je u Crnu Goru došao da prati navike meta i javlja njihova kretanja - navodi se u prilogu.

Sagovornici Televizije Vijesti bliski istrazi, tvrde da je uhapšeni u cijelosti priznao krivično djelo.

Otkrio imena

- Detaljno je objasnio od koga je i kada dobio nalog da prati kretanje meta, a tokom saslušanja je otkrio imena onih koji su učestvovali u pripremi i planiranju likvidacija. Memović je to uradio u zamjenu za status svjedoka saradnika koji mu je dodijeljen nakon iznošenja detaljne odbrane".

Na osnovu njegovog priznanja, ali i materijalnih dokaza, već narednih dana, kako su saopćili sagovornici Televizije Vijesti, uslijedit će hapšenja nekih od članova te kriminalne grupe:

- Ali ne i muškarca za čiji račun je trebalo da budu obavljene likvidacije jer se on nalazi van Crne Gore.

Memović je uhapšen krajem oktobra u Tivtu. Priveden je pod lažnim prezimenom kotorskom sudu za prekršaje. Nije imao dozvolu za privremeni boravak.

Naknadno je provjerama utvrđen njegov identitet.

Nakon što je kažnjen 40 eura zbog neprijavljenog boravka, uhapšen je po nalogu Specijalnog tužilaštva.

Bio svjedok u predmetu Turković

To nije prvi put da Memović uživa status svjedoka saradnika. Istu ulogu je imao u sudskom postupku koji se pred Sudom BiH vodio protiv Zijada Turkovića i njegove zločinačke organizacije, a koji je 2015. godine osuđen na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora od 40 godina.

Turković je proglašen krivim za krivično djelo organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelima - neovlašteni promet opojnim drogama, razbojništvo, pokušaj ubistva, izazivanje opće opasnosti, neovlašteni promet oružjem, pripremanje krivičnog djela ubistva, iznuda i pranje novca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.