OTAC I MAĆEHA IZ PAKLA

Supružnici iz Visokog zlostavljali dječaka: Zaključavali ga u sobi bez hrane i vode, zakovali prozore da mu komšije ne bi pomagale

Amir i Harunu Smolo produžen pritvor

Zaključavan u neuslovnoj kući. Ilustracija

B. C.

12.11.2021

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona podiglo je 4. novembra ove godine, poduglo je optužnicu protiv supružnika Amire i Haruna Smolo iz Visokog zbog produženog krivičnog djela nasilje u porodici  s produženim krivičnim djelom zapuštanje ili zlostavljanje djeteta ili maloljetnika.

- Općinskom sudu Visoko podnesen i prijedlog za produženje mjere pritvora prema optuženim jer postoje naročite okolnosti koje ukazuju da će optuženi ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, te da će ponoviti krivična djela /pritvorski razlog iz člana 146. stav 1. tačka b) i c) ZKP F BiH)/. Odlučujući o podnesenom prijedlogu za određivanje pritvora, Općinsku sud Visoko je dana 09.11.2021.godine, rješenjem produžio pritvor S. H. i S. A. do 09.05.2022.godine, iz pritvorskih razloga iz člana 146. stav 1. tačka b) i c) ZKP F BiH. navedeno je u saopćenju Tužilaštva ZDK objavljenom na njihovoj internetskoj stranici. 


Otac ga udareo kaišem

Prema navodima iz optužnice, u čijem činjeničnom opisu su navedena imena oca i maćehe, stoji da je malodobni dječak živio u zajedničkom kućanstvu, a u periodu od 25. septembra 2017. do 8. septembra 2021. godine supružnici su grubo zanemarili svoju funkciju zbrinjavanja i odgoja oštećenog, svjesni da će takvim nasiljem ugroziti mir, psihičko zdravlje i tjelesnu cjelovitost oštećenog te da tako zanemaruju funkciju zbrinjavanja i odgoja dječaka.

U optužnici se navodi da su dijete kažnjavali kada bi uradio nešto što im nije odgovaralo tako što ga je otac H. udarao kaišem, a osumnjičena pastorka A. muhalicom i čupala ga rukama za kosu. NN osobe su ove radnje prijavile 8. septembra 2021. godine Policijskoj stanici Visoko te je službenica JU Centar za socijalni rad Visoko dijete zatekla u mjestu Buzić Mahala, u kući koja nije uslovna za život, bez struje, a iz koje nije moglo izaći, jer su ulazna vrata bila zaključana i ključ je bio kod majke.


Faksimil optužnice Tužilaštva ZDK. Printsreen

Dječak je bio u sobi koja je bila dodatno osigurana metalnim lancem, gdje nije mogao obavljati ni fiziološke potrebe, osim u tutu, koju nije imao gdje istresti. Navodi se da se u sobi zbog toga osjećao nesnosan smrad, zagušljivost, a dječak je bio iscrpljen, gladan, žedan i umoran.

- Kada je i na mjestu događaja utvrđeno da je oštećeni tu sam boravio, dok su osumnjičeni i njihovo zajedničko malodobno dijete (rođeno 2019. godine) živjeli u odvojenoj kući - ljetnoj kuhinji, koja je uslovna za stanovanje, i tako oštećenog ostavljali bez hrane, vode i drugih osnovnih potrepština za život i samo bi ga povremeno puštali da izađe iz te sobe, pa kada bi oštećeni kradom ponekad uzeo hranu iz prostorija koje oni koriste ili uradio nešto što im nije odgovaralo, tukli su ga optužujući ga da krade od njih i da ne sluša, a kada su primijetili da neko od komšija donosi oštećenom hranu kada su oni odsutni, koju je primao kroz prozor, osumnjičeni H. S. je zakovao prozor, kako bi spriječili oštećenog da otvara prozor i uzima hranu, navodi se u optužnici.


Djetetu narušeno zdravlje

- Uslijed čega je kod oštećenog zbog dugotrajne izloženosti stresnim i traumatskim događajima unutar porodice u vidu lošeg postupanja prema istom, emocionalnog i tjelesnog zanemarivanja od strane osumnjičenih, koji ukazuju na ekstremne oblike odbacivanja, brutalnosti, zanemarivanja i zlostavljanja, dovelo do narušavanja zdravlja, a što je utvrđeno psihološko-psihijatrijskim vještačenjem oštećenog, nakon što je istom posredstvom policijskih službenika i službenika JU Centra za socijalni rad Visoko pružena zdravstvena pomoć u JU Dom zdravlja Visoko i JU Kantonalna bolnica Zenica i oštećeni izmješten na sigurno mjesto- stoji i činjeničnom opisu optužnice. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.