PROCESI

Drama u mostarskoj sudnici: Cviki otkazao punomoć advokatu pred svjedočenje Makine supruge

Očito je da želi odugovlačiti postupak, rekao tužilac

Cviki u sudnici: Nezadovoljan odbranom. Avaz

Piše: M.Sm.

16.11.2021

Josip Cvitanović Cviki (47) optužen za ubistvo Marka Radića Make (61) danas je u u nastavku glavnog pretresa u ovom predmetu koji se vodi u Kantonalnom sudu u Mostaru otkazao punomoć Semiru Kajtazu, advokatu, koji mu je dodijeljen po službenoj dužnosti.

Cvitanović je Sudskom vijeću kojim predsjedava Marin Zadrić kazao da nije zadovoljan dosadašnjom odbranom svog branitelja te da će u zakonskom roku dostaviti punomoć advokata koji će ga zastupati u nastavku procesa, a kojeg će, kako je naveo, angažirati njegova porodica.

Zadrić ga je podsjetio na to da je i ranije imao advokata po službenoj dužnosti, s kojim nije bio zadovoljan, što je Sud uvažio i dodijelio mu Kajtaza.

Također, postupajući tužilac Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, Željo Rezo je zatražio od Sudskog vijeća da se konstatira kako je ovo do sada četvrti branitelj Cvitanovića te kako je „očito  da želi odugovlačiti postupak“.

Zadrić je odgovorio kako  ne može ad hoc i unaprijed konstatirati da je ovo što optuženik radi odugovlačenje postupka, ali da će Sud to svakako analizirati.



Kantonalni sud u Mostaru. Avaz

Na koncu, Cvitanoviću je dato da do 30.novembra dostavi punomoć advokata, nakon čega je suđenje prekinuto.

Inače, danas su kao svjedoci pozvani Radićeva supruga i kćerke, a u sudnici je bio i veći broj njihovih prijatelja.

Podsjetimo, Cvitanović je  ranije u nekoliko navrata tražio izuzeće Sudskog vijeća.

Svi  slučajevi u kojima se Cvitanović pojavljivao kao optuženik bili su obilježeni takvim njegovim zahtjevima, kao i otkazivanju punomoći advokatima.

Podsjetimo, Cvitanović je Radića, inače, osuđenog ratnog zločinca, usmrtio 9.novembra prošle godine s pet hitaca iz automatske puške. Ubistvo se dogodilo pred ulazom zgrade u kojoj je Radić živio u ulici Brune Bušića u Mostaru. Nakon ubistva, Cvitanović je pobjegao, ali je iste večeri uhapšen nedaleko od zgrade u kojoj je živio.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.