AKCIJA BJEGUNAC

Oglasili se iz SIPA-e i policije Brčko distrikta: Među osumnjičenima za promet narkoticima i dva policijska službenika

Na 22 lokacije vrše se pretresi 18 stambenih objekata, tri vikendice i jednog privrednog objekta, a akcijom je obuhvaćeno ukupno 13 lica

N. Aj.

Pripadnici SIPA-e vrše pretrese

Foto: Ilustracija


Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su započeli pretrese na 22 lokacije na području Bijeljine, Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, Špionice, Pelagićeva i Orašja, zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela „Organizovani kriminal“ u vezi sa krivičnim djelom „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz Krivičnog zakona Distrikta Brčko Bosne i Hercegovine.

- U operativnoj akciji „Bjegunac“ policijski službenici SIPA-e pretresaju osobe, stambene objekte i pokretne stvari koje su u vlasništvu ili ih koriste osumnjičene osobe i privremeno oduzimaju predmete koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena navedena krivična djela.

Ranije započeta akcija

Pretresi se vrše po naredbama Osnovnog suda Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i pod nadzorom postupajućeg tužioca Tužilaštva Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, u saradnji sa policijskim službenicima Policije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova Posavskog kantona - saopćeno je iz SIPA-e.

Istaknuto je da su navedene aktivnosti nastavak operativne akcije „Bjegunac“ koja je započeta 21. novembra 2021. godine, po naredbi Osnovnog suda Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, kojom prilikom je na graničnom prijelazu Orašje slobode lišeno jedno lice, kada je izvršen pretres lica i putničkog motornog vozila koje koristi ovo lice. Istog dana na području Bijeljine policijski službenici su izvršili pretres kuće i vikendice koju koristi lice lišeno slobode.

Pronađema droga

- Uzimajući u obzir da su aktivnosti policijskih službenika u toku, o detaljima operativne akcije javnost će biti informisana naknadno - zaključuje se u saopćenju SIPA-e.

Kako navode iz policije Brčko distrikta na 22 lokacije vrše se pretresi 18 stambenih objekata, tri vikendice i jednog privrednog objekta, a akcijom je obuhvaćeno ukupno 13 lica plus dva policijska službenika Policije Brčko distrikta BiH. Tokom pretresa pronađeno je i oduzeto jedan kilogram i oko 50 grama opojne droge koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu "marihuana", te nešto više od 100 grama opojne droge koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu "kokain".

Više o:

SIPA Brčko Orašje
NA VRH

Podijeli članak na