AKCIJA BJEGUNAC

Oglasili se iz SIPA-e i policije Brčko distrikta: Među osumnjičenima za promet narkoticima i dva policijska službenika

Na 22 lokacije vrše se pretresi 18 stambenih objekata, tri vikendice i jednog privrednog objekta, a akcijom je obuhvaćeno ukupno 13 lica

Pripadnici SIPA-e vrše pretrese. Ilustracija

N. Aj.

22.11.2021

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su započeli pretrese na 22 lokacije na području Bijeljine, Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, Špionice, Pelagićeva i Orašja, zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela „Organizovani kriminal“ u vezi sa krivičnim djelom „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz Krivičnog zakona Distrikta Brčko Bosne i Hercegovine.

- U operativnoj akciji „Bjegunac“ policijski službenici SIPA-e pretresaju osobe, stambene objekte i pokretne stvari koje su u vlasništvu ili ih koriste osumnjičene osobe i privremeno oduzimaju predmete koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena navedena krivična djela.


Ranije započeta akcija

Pretresi se vrše po naredbama Osnovnog suda Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i pod nadzorom postupajućeg tužioca Tužilaštva Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, u saradnji sa policijskim službenicima Policije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova Posavskog kantona - saopćeno je iz SIPA-e.

Istaknuto je da su navedene aktivnosti nastavak operativne akcije „Bjegunac“ koja je započeta 21. novembra 2021. godine, po naredbi Osnovnog suda Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, kojom prilikom je na graničnom prijelazu Orašje slobode lišeno jedno lice, kada je izvršen pretres lica i putničkog motornog vozila koje koristi ovo lice. Istog dana na području Bijeljine policijski službenici su izvršili pretres kuće i vikendice koju koristi lice lišeno slobode.


Pronađema droga

- Uzimajući u obzir da su aktivnosti policijskih službenika u toku, o detaljima operativne akcije javnost će biti informisana naknadno - zaključuje se u saopćenju SIPA-e.

Kako navode iz policije Brčko distrikta na 22 lokacije vrše se pretresi 18 stambenih objekata, tri vikendice i jednog privrednog objekta, a akcijom je obuhvaćeno ukupno 13 lica plus dva policijska službenika Policije Brčko distrikta BiH. Tokom pretresa pronađeno je i oduzeto jedan kilogram i oko 50 grama opojne droge koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu "marihuana", te nešto više od 100 grama opojne droge koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu "kokain".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.