BANJA LUKA

Inspektoru Nenadu Grujiću tri godine zatvora zbog primanja mita

Dobio i novčanu kaznu od 3.000 KM

O. Ma.

Privođenje Grujića

Foto: Arhiva


Okružni sud u Banjoj Luci osudio je Nenada Grujića, nekadašnjeg inspektora za privrednim kriminalitet PU Banja Luka, na tri godine zatvora i novčanu kaznu od 3.000 KM zbog primanja 20.000 KM mita od Branislava Vidića, bivšeg direktora Srednjoškolskog doma u Banjoj Luci.

Sud je Grujiću izrekao i mejru zabrane vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti policijskog službenika u trajanju od pet godina.

Anonimna krivična prijava

Grujić je proglašen krivim da je 18. februara prošle godine od Vidića zahtjevao i primio mito u iznosu od 20.000 KM kako bi ”sredio” obustavljanje istrage koja je protiv Vidića vođena zbog navodnih malverzacija. Zajedno s Grujićem u istragu je bila uključena i inspektorka Jelena Florjan, koja je nakon sporazumnog priznanja krivice osuđena na godinu dana zatvora.

U optužnici se navodi da su inspektori od Vidića zahtjevali 30.000 KM.

- Grujić je od Vidića primio 20.000 KM da, u okviru svojih službenih ovlašćenja, izvrše radnju koju ne bi smjeli izvršiti, a nakon što su duže vrijeme preduzimali radnje po anonimnoj krivičnoj prijavi protiv njega. Ostatak novčanog iznosa od 10.000 KM osumnjičenima je trebao biti predat nakon što tužilaštvo donese odluku povoljnu za direktora Srednjoškolskog doma - navodi se u optužnici.

Označene novčanice

Grujić je uhapšen nakon što je od Vidića primio mito u označenim novčanicama, a primopredaju je pratila policija. Vidić je iskazao veliku hrabrost jer ne samo da je prijavio inspektore, već je nakon režirane primopredaje u dogovoru sa istražiocima otišao u službene prostorije da bi ga Florjanova saslušala u svojstvu osumnjičenog, kada je i uhapšena.

NA VRH

Podijeli članak na