AKCIJA UIO-A BIH

Zaplijenjeni duhan i medicinska oprema vrijednosti 56.850 KM

Protiv osam lica pokrenut je prekršajni postupak

N. Aj.

Oduzeta roba

Foto: Uprava za indirektno oporezivanje


Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje na graničnom prijelazu Orašje i na područiju Doboja i Modriče privremeno su oduzeli medicinsku opremu i duhanske prerađevine ukupne tržišne vrijednosti u iznosu od 56.850 KM, saopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Aktivnosti na terenu na graničnom prijelazu Orašje proveli su službenici Grupe za spriječavanje krijumčarenja i prekršaja Regionalnog centra Tuzla. Prilikom pregleda vozila koja su pristigla iz Republike Hrvatske koristili su posebnu specijalističku opremu dobijenu od EXBS programa. Prilikom detaljnog pregleda vozila otkrivena je neprijavljena roba, a radilo se o medicinskoj opremi, za čiji uvoz je potrebna odgovarajuća dozvola za uvoz od nadležne Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Službenici grupe za spriječavanje krijumčarenja i prekršaja Regionalnog centra Tuzla izvršili su i provjere prometa akciznih proizvoda na području Doboja i Modriče. Tom su prilikom kod 9 lica pronašli akcizne proizvode (cigarete, ručno motane cigarete, duhan) koji nisu bili obilježeni na zakonski propisani način akciznim markicama UIO, niti je za iste posjedovana zakonom propisana dokumentacija. Pronađeno je 3.883 paklica cigareta, 204 kg sitno rezanog duhana, 5.291 ručno motanih cigareta.

Ukupna vrijednost oduzete robe procjenjuje se na iznos od 56.850,00 KM. 

- Protiv osam lica pokrenut je prekršajni postupak, dok će protiv jedne osumnjičene osobe Tužilaštvu BiH biti proslijeđen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo Nedozvoljen promet akciznih proizvoda, iz člana 210 a, Krivičnog zakona BiH.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni - saopćeno je.

Više o temi Uprava za indirektno oporezivanje

MINISTARSTVO FINANSIJA RS
FBiH treba RS da uplati oko 12 miliona KM
SUZBIJANJE CRNOG TRŽIŠTA
U Foči oduzete cigarete i duhan vrijedni 60.000 KM
NA VRH

Podijeli članak na