BRČKO DISTRIKT BiH

Određen pritvor trojici dilera kokaina i marihuane uhapšenim u akciji "Bjegunac"

Postoji opasnost da će ponoviti krivično djelo

B. C.

Uhapšeni u akciji "Bjegunac"

Foto: Agencije


Postupivši po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH, Osnovni sud u Brčkom odredio je pritvor trojici osumnjičenih za neovlašteni promet opojnih droga, koji su prije nekoliko dana uhapšeni u operativnoj akciji "Bjegunac". 

Osumnjičenima Marijanu Begčeviću (49) i Admiru Beganoviću (54) jednomjesečni pritvor određen je zbog opasnosti da će ponoviti krivično djelo, dok je prema Zoranu Mijatoviću (55) pritvor od 15 dana određen zbog bojazni da će uticajem na svjedoke i saučesnike ometati krivični postupak.

Prodavali drogu u Brčkom

Protiv navedene grupe, Tužilaštvo i Policija Distrikta, u saradnji s Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), duže vrijeme intenzivno sprovode istražne aktivnosti koje su nastavljene prije tri dana izvođenjem operativne akcije kodnog naziva Bjegunac, kada je lišen slobode veći broj osoba.

- Zbog opasnosti da će ponoviti krivično djelo za koje se može izreći kazna zatvora tri godine ili teža kazna i bojazni da će uticajem na svjedoke i saučesnike ometati krivični postupak, Tužilaštvo je nakon ispitivanja osumnjičenih predložilo Osnovnom sudu Distrikta da prema njih četvoro odredi pritvor. Pritvor je najprije predložen prema M. B-M, koji je osumnjičen da se od juna do 22. novembra na području distrikta Brčko sa Z. M, A. B.1, A. B.2, R. Š. i G. L. bavio neovlaštenom prodajom opojnih droga kokain i marihuana. Sumnja se su M. B-M. i Z.M. nabavljali drogu, skladištili je u prostorijama A. B.1, a zatim je lično ili posredstvom ostalih osumnjičenih stavljali u nedozvoljen promet – navedeno je u prijedlogu za određivanje pritvora kojim su uz M. B-M. bili obuhvaćeni još i Z. M, A. B.1 i A. B.2.- saopćeno je iz Tužilaštva Brčko distrikta BiH.

Žena puštena na slobodu

U odnosu na osumnjičenu Almu Bahor sud je odbio tužilački prijedlog za određivanje pritvora naredivši da se odmah pusti na slobodu.

- U međuvremenu, Tužilaštvo i Policija nastavljaju istragu protiv šestoro osumnjičenih za krivično djelo neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga (iz člana 232 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH), a protiv A. B.1 i za krivično djelo Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija (iz člana 365 Krivičnog zakona)- stoji u saopćenju.

NA VRH

Podijeli članak na