VRHOVNI SUD RS

Ukinuta oslobađajuća presuda za brutalno razbojništvo u Tesliću

Staricu tukli, vezali i opljačkali

Ukinuta prvostepena presuda. Arhiva

Piše: O. Ma.

29.11.2021

Vrhovni sud Republike Srpske ukinuo je oslobađajuću presudu Alenu Tali iz Tešnja, optuženom za razbojništvo nad staricom K.A. iz Teslića koja je usred noći pretučena i opljačkana.

Sekretar Vrhovnog sud RS Jelena Despotović kaže da je presuda ukinuta nakon što je sudsko vijeće uvažilo žalbu tužilaštva.

- Prvostepena presuda je ukinuta i postupak je vraćen Okružnom sudu u Doboju na ponovno suđenje - rekla je Despotović.

Talo je u prvostepenom postupku oslobođen krivice da je 1. maja 2017. godine u selu kod Teslića upao u kuću starice koju je pretukao i ukrao joj manji iznos novca i nakit. U optužnici se navodi da je Talo, u dogovoru s njemu poznatim osobama, oko dva sata iza ponoći došao do kuće K.A. u namjeri da je opljačkaju.

- Sa prozora na kući uklonilu su ”komarnik” i kroz otvor ušli u kuću. Zatim su ušli u sobu u kojoj je na krevetu ležala i spavala vlasnica K.A, koju su probudili - navodi se u optužnici.

Dodaje se da su razbojnici tukli staricu, zadajući joj više udaraca po tijelu. Dok su je tukli vikali su: ”J...m ti sunce, pare baba”.

- Samoljepljivom trakom žrtvi su prekrili oči i usta. Nakon toga su pokušali da s njene ruke skinu zlatni prsten, pri čemu su joj iščašili zglob članka desne šake. Starica je zadobila i oguljotine kože, nagnječine glave, grudnog koša i grudne kičme - navodi se u optužnici.

Poslije premlaćivanja iz staričine torbe su uzeli novčanik s manjim iznosom novca. Iz komode su ukrali dva zlatna prstena i lančić, nakon čega su pobjegli.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.