BANJA LUKA

Sutkinja dobila 10 mjeseci zatvora jer je sestri advokatici "nabacivala" posao

Dreni Marin izrečena mjera zabrane obavljanja sudijske dužnosti

Radila u Okružnom sudu u Prijedoru. Arhiva

Piše: O. Matavulj

30.11.2021

Okružni sud u Banjo Luci osudio je Drenu Marin, suspendovanu sudiju Okružnog suda u Prijedoru, na 10 mjeseci zatvora zbog više krivičnih djela povrede zakona od strane sudije.

Uz zatvorsku kaznu Marin je izrečena i mjera zabrane obavljanja sudijske dužnosti u trajanju od dvije godine. U mjeru neće biti uračunato vrijeme provedeno u zatvoru.


Sestra zaradila 7.285 KM

U presudi se navodi da je Marin u više sudskih postupaka, svojoj sestri Sandi Zubanović, advokatu iz Prijedora, dodeljivala odbrane po službenoj dužnosti i tako joj omogućila sticanje imovinske koristi.

Takva nezakonita rješenja donosila je od 5. januara 2011. do 2. novembra 2016. godine u 16 predmeta u kojima je postupala kao sudija u postupku protiv maloljetnika. U to vrijeme Marin je radila kao sudija Osnovnog suda u Prijedoru.

- Optužena je donosila nezakonita rješenja kojima je Zubanović postavljala za branioca po službenoj dužnosti, te su joj isplaćivane nagrade na ime troškova zastupanja odbrane, čime je pribavljena imovinska korist u iznosu od 7.285 maraka - navodi se u presudi.

Zakonom je, između ostalog, propisano da sudija ne može vršiti dužnost ako mu je branilac osumnjičenog srodnik do četvrtog stepena. U obrazloženju presude sudija Blagoje Dragosavljević je rekao da je Marin to bilo dobro poznato. Pojasnio je da je postupanje sudije definisano Zakonom o krivičnom postupku.


Postojala očigledna namjera

- Suprotno tvrdnjama odbrane optužene, tu se nije radilo o nečemu što je izvan sudskog postupka, već upravo u postupku - rekao je Blagojević.

Dodao je da je kod Marin očigledno postojala namjera da sestri pribavi imovinsku korist.

- Nezakonita rješenja je donela potpuno svjesno. Sudije su dužne da u takvim situacijama traže svoje izuzeće iz predmeta, što je optuženoj također bilo poznato - rekao je Blagojević.

Presuda nije pravosnažna i dozvoljena je žalba Vrhovnom sudu RS.

Sudija Blagoje Dragosavljević kaže da je kao otežavajuća okolnost u konkretnom slučaju uzeto to što je Drena Marin sudija sa dugogodišnjim iskustvom.

- Takođe, otežavajuće je i sam broj radnji koje je preduzela, ali što je to radilo više od pet godina, čime je iskazala upornost. Olakšavajućih okolnosti nema, ali je sud cijenio njenu životnu dob i to što je porodična - istakao je Blagojević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.