BANJA LUKA

Suđenje Siniši Šakiću za ubistvo Slaviše Ćuluma: Odbrana želi analizu korištenog DNK uzorka

U sudnici je vođena višesatna rasprava

Šakić na jednom od ranijih pretresa. Arhiva

Piše: O. Matavulj

2.12.2021

Odbrana Siniše Šakića (36), optuženog za ubistvo Slaviše Ćuluma, nezadovoljna je naredbom za novo DNK vještačenje tragova s mjesta zločina koju je na njihov prijedlog izdao Okružni sud u Banjoj Luci.

U sudnici je oko toga vođena višesatna rasprava. Šakićev branilac Željko Šurlan kaže da odbrana nije tražila novo vještačenje, već analizu uzorka koji je po nalogu Tužilaštva RS vještačio Biološki fakultet u Beogradu. Suština je, kako kaže Šurlan, da se taj trag uporedi sa nespornim DNK tragom optuženog.


Šakićev DNK pronađen na granama

- Sud je naredio da se uzme novi biološki trag i vještači, a to nismo tražili. Zahtjevamo da se vještači uzorak koji je koristio Biološki fakultet i da se poredi sa elektroferogramima i nespornim DNK kako bi provjerili to vještačenje, jer tvrdimo da nije dobro urađeno - kazao je Šurlan.

Šakićev DNK pronađen je na polomljenim granama na mjestu zločina i odbrana smatra da to vještačenje nije urađeno na valjan način, jer su uzorci sa grana nepravilno izuzeti.

Predsjednik sudskog vijeća Branimir Jukić smatra da se ne može vještačiti uzorak koji je koristio Biloški fakultet jer je to, kako kaže, dio tog vještačenja. Po njemu jedino je ispravno da se uzme novi uzorak sa izuzetog materijala i uporedi sa DNK optuženog.

- Odbrana je prigovorila tom tragu i onda nema smisla da ga vještače. Ako bi to uradili i dobili nepovoljan rezultat po optuženog odbrana bi prigovorila da je uzorak neispravno izuzet - rekao je Jukić.


Među osumnjičenima bio i Knežević

Ipak, dodao je da će razmotriti prigovore odbrane, te da će do sljedećeg ročišta donijeti odluku o prijedlogu za DNK vještačenje. Naglasio je i kako smatra da je vještačenje DNK traga najbitniji dokaz, te da sve nedoumice oko toga treba dobro raščistiti.

Kao svjedok odbrane saslušan je i Tomislav Knežević, kojem se sudi za višemilionske pljačke u predmetu "Trezor". I on je, kao i više svjedoka odbrane, potvrdio da je bio privođen zbog Ćulumovog ubistva.

- Pretresli su mi kuću, ništa nisu pronašli. Prenoćio sam u policiji i pušten sam na slobodu - rekao je Knežević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.